Komplikationer på klockor: definition, typer och funktionalitet

Komplikationer på klockor: definition, typer och funktionalitet

Komplikationer på klockor är ordet man använder för att beskriva en klockas funktioner. Detta är alla olika sätt att visa datumet på, kalendrar, kronografer och mätverktyg. I den här artikeln går vi igenom vilka olika komplikationer det finns på klockor, hur de fungerar och på vilka typer av klockor de ofta hittas.

Vad betyder komplikation på klockor?

En komplikation på en klocka refererar till varje funktion utöver den enkla visaren av tid. Detta inkluderar bland annat datumvisning, kronograf, månfas, evighetskalender, och många fler.

Vilka olika typer av komplikationer finns det på klockor?

Det finns 5 huvudtyper av komplikationer på klockor, dessa inkluderar datumkomplikationer, kalender, kronograf, rese-komplikationer och mätare. Nedan är en lista som beskriver de i mer detalj:

  • Datumkomplikationer: Denna komplikation visar datumet på något sätt.
  • Kalender: Denna typ av komplikation agerar som en kalender och visar datumet, men håller även koll på saker som dagar eller månader.
  • Kronograf: Kronografer används för att mäta tiden i form av ett stoppur. Dessa kan även ofta användas tillsammans med avståndsmätare som till exempel en tachymeter.
  • Rese-komplikationer: Dessa funktioner används främst för användare som är på resande fot. De kan till exempel visa två eller fler olika tidszoner samtidigt.
  • Mätare: Detta är funktioner som används för att mäta saker som avstånd eller dykdjup.

Vad är datumkomplikation på en klocka?

Datumkomplikationer är en funktion på en klocka som på något sätt visar datumet. Detta kan bland annat vara i form av "date window", "big date", "pointer date" eller "day/date".

Vad är date window på en klocka?

Date window
 

Ett "date window" eller "datumfönster" på en klocka är en liten öppning på urtavlan som visar dagens datum, ofta placerad mellan klockan 3 och 6.

Vad är big date på en klocka?

Big date
 

 

Big date, även kallat grande date eller panorama date är en komplikation som visar datumet med större siffror genom två separata skivor. Mest kända för detta är klockmärket "A. Lange & Söhne".

Vad är pointer date på en klocka?

Pointer date klocka
 

 

Pointer date använder en extra visare för att peka ut aktuellt datum som visas längs urtavlans ytterkant.

Vad är "day/date" på en klocka?

Day Date klocka
 

 

Day/date, eller dag/datum är en funktion på klockor som visar både veckodagen och datumet. Detta visas i vanliga fall genom två olika fönster, men kan också visas i ett och samma fönster. Mest kända exemplet på detta är Rolex Day-Date.

Vad är en kalender-komplikation på en klocka?

En kalender-komplikation på en klocka är en funktion som visar saker som datum, månad och år.

Det finns många olika typer av kalenderkomplikationer, och de kombineras ofta med andra komplikationer för att skapa riktigt komplexa klockor. Klockor med kalendrar är ofta dyrare eftersom att denna typ av komplikation är dyr och svår att tillverka.

Vad är triple calendar på en klocka?

Triple calendar klocka
 

Triple calendar på en klocka visar veckodagen, månaden och datumet. Vissa modeller inkluderar även en månfas för extra estetik. Denna komplikation är idag inte särskilt vanlig och hittas endast på riktigt dyra klockor såsom Patek Philippe eller premium-modeller från IWC.

Trippel-kalendern hittas däremot ganska ofta på vintageklockor från världens främsta klocktillverkare som till exempel Jaeger Le-Coultre, Rolex och Patek Philippe. Detta eftersom att det var en oerhörd prestation för tiden och märken ville visa på sin expertis inom urmakeri genom att släppa en modell till allmänheten för att bevisa att "de också kunde".

Vad är annual calendar på en klocka?

Annual calendar klocka
 

 

En "annual calendar" kan automatiskt skilja mellan månader med 30, respektive 31 dagar och går alltså hela året utan att man behöver justera den själv. Dock måste man justera den en gång om året vid skottårens februari.

Även annual calendars hittas endast på riktiga lyxklockor och billigare märken struntar i denna typ av komplikation. De är väldigt dyra och svåra att tillverka vilket gör att de helt enkelt inte passar för lågpris-varumärken, men kanske i framtiden?

Vad är perpetual calendar på en klocka?

Perpetual calendar klocka
 
En perpetual calendar, eller evighetskalender, håller koll på alla variationer i kalendern, inklusive skottåret och behöver inte justeras förrän år 2100 om man håller klockan gående. 

 

Evighetskalendern är en otroligt komplex funktion att sätta i en liten klocka som sätts på handleden. Därför hittas denna typ endast hos de allra dyraste klocktillverkarna såsom Patek Philippe och Audemars Piguet.

Kronografer

Vad är en flyback kronograf?

Flyback kronografklocka
 

 

En flyback-kronograf tillåter snabb återställning och omstart av tidtagarfunktionen med ett enkelt knapptryck. Visarna på kronograferna flyger då tillbaka till 0 direkt, istället för att långsamt dras tillbaka.

Vad är en split seconds kronograf?

Split seconds kronograf
 

En split seconds kronograf har två sekundvisare för att mäta mellantider, vilket gör det möjligt att ta tid på två händelser som startar samtidigt men inte slutar samtidigt.

Split-seconds kronografen är faktiskt en av de mer användbara komplikationerna, inte bara en "cool" funktion för klocknördar. Tänk dig själv; ett lopp, då vill man såklart inte avsluta tiden helt och håller bara för att den första deltagaren har gått i mål?

Vad är slide rule på en klocka?

Slide Rule kronograf
 

En slide rule på en klocka är en roterbar bezel med en skala som används för olika matematiska beräkningar såsom hastighet, multiplikation eller bränsleförbrukning.

Det mest kända exemplet på en slide rule komplikation är den på bilden; Breitlings Navitimer. Det var faktiskt Breitling som uppfann denna teknik!

Vad är tachymeter på en klocka?

Tachymeter klocka
 

En tachymeter är en skala på en klockas bezel som används för att mäta hastighet över en specifik tid.

Vad är pulsometer på en klocka?

Klocka med pulsometer
 

En pulsometer är en skala som används för att mäta pulsen genom att stämma av antalet hjärtslag över en specifik tid. Ofta sitter denna skala på den yttre kanten på klockans urtavla.

Pulsometer-klockor har aldrig varit särskilt populära, inte ens har den slagit hårt inom sjukhusvärlden tyvärr. Det är idag nästan inga klocktillverkare som har modeller med pulsometrar.

Vad är telemeter på en klocka?

Telemeter klocka
 

En telemeter är en skala på en klocka som används för att mäta avståndet till en händelse som syns och hörs, exempelvis åska.

Telemeter är ännu en sådan där "cool" komplikation som man antagligen aldrig kommer använda. 

Vad är resekomplikationer på klockor?

Resekomplikationer på klockor är funktioner som GMT och world timers som är tillverkade för att visa flera tidszoner samtidigt.

Vad är GMT/Dual time på en klocka?

GMT klocka
 

 

GMT eller Dual Time är en funktion som visar två olika tidszoner samtidigt med hjälp av bezeln. Det är en simpel funktion som fungerar genom att endast vrida klockans bezel. 

GMT klockor är kanske idag den mest populära komplikationen (om man bortser från dag och datum förstås). Den ses ofta på de mest populära modellerna såsom Rolex Pepsi, Batman och Batgirl.

Vad är world timer på en klocka?

 
En klocka med world timer

En world timer visar tiden i alla tidszoner i världen på en och samma gång. Ofta görs detta genom att skriva namnen på alla platser (tidszoner) på kanten av urtavlan, och på så sätt kan användaren läsa tiden i olika tidszoner genom att rotera bezeln.


Övriga komplikationer

Vad är "minute repeater" på en klocka?

Klocka med minute repeater
 

En minute repeater på en klocka är en komplex mekanism som ger ifrån sig ett ljud varje minut, en gång i kvarten eller varje timme genom olika toner. Detta är användbart i mörker eller för blinda.

Vad är månfas/moon phase på en klocka?

En klocka med månfas
 

En månfas, eller "moon phase" som det heter på engelska är en dekorativ och funktionell komplikation som visar månens nuvarande fas genom en illustrerad måne på urtavlan.

Vad är "power reserve indicator" på en klocka?

En klocka med power reserve indicator
 

En power reserve indicator på en klocka är en komplikation som visar på urtavlan hur mycket "power reserve" som finns kvar i klockan. Alltså visar den hur mycket gångtid det finns kvar innan man behöver röra på klockan (om automatisk) eller vrida upp (om manuell).

Vad är tourbillon på en klocka?

Tourbillon klocka
 

En tourbillon är en avancerad mekanism designad för att motverka gravitationens effekter på urverket genom att placera ett så kallat "escapement" i en roterande bur. Det gör att urverket blir ännu mer noggrant.

Tourbillons hittas oftare och oftare på riktiga dyrgripar, kanske inte så mycket för att det är en bra funktion, utan snarare för att det är populärt. Genom åren har vi sett fantastiskt vackra tourbillon klockor från världseliten inom horologi såsom F.P. Journe, Jacob & Co och Audemars Piguet.

Det ser otroligt snyggt ut när det snurrar runt där i klockan, och många nya till klockvärlden får snabbt en tourbillon som grail watch. Vi på Klockarmband.nu rekommenderar dock att du köper en riktigt dyr tourbillon - eller avstår helt och hållet. Det finns idag tourbillons för så lite som någon tusenlapp, men de är helt horribla i sin funktionalitet.

Vad är mekaniskt alarm på en klocka?

Klocka med mekaniskt alarm
 

Ett mekaniskt alarm på en klocka är en funktion som låter användaren ställa in en tid för ett hörbart alarm, vilket då integreras i klockans urverk.

När dessa kom till marknaden för första gången var det verkligen revolutionerande och även lågprismärken som Vulcain och Seiko släppte modeller med alarm. Trenden har sedan dess dött ut ganska hårt och det är nu inte mer än en "kul funktion" på äldre vintage-klockor.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.