Cartier klocka: modeller, kvalitet, köpguide och historia

Cartier klocka

Cartier är en av de mest ikoniska lyxmärkena i världen, inte bara kända för sina smycken, utan också för deras klockor. De använder ofta modifierade ETA-urverk eller ibland till och med in-house, vilket är varför klockentusiaster tycker om deras modeller så mycket. 

På senaste tiden har Mike Nouveau stått för en hel del av hypen bakom märket, och även många kvinnliga influencers haussar diverse Cartier klockor. Detta har lett till en en hype likt ingen annan! En Cartier Crash kostar idag cirka 4 miljoner kronor på andrahands-marknaden, medan den kunde hittas för 500000kr bara något år tillbaka. 

Idag upptäcker vi Cartiers modeller, kvalitet, ger dig lite köptips och går igenom den fantastiska historian som ligger bakom märket.

Vilka är Cartiers populäraste klockor?

Cartier har många populära klockmodeller, här är de mest populära just nu:

  • Cartier Tank: Den klassiska ikonen Cartier Tank står som en ständigt populär klocka. En fyrkantig klocka som skriker sofistikation. 
  • Cartier Santos: Även denna fyrkantiga klocka från Cartier behåller sin höga status genom åren. Sedan sin revolutionerande release år 1911 har den förändrats men ändå behållit sin klassiska utformning.
  • Cartier Panthere: Den mest populära damklockan från Cartier är Pantheren. Känd för sin fyrkantiga tavla med ett flätat klockband i stål. Denna har till och med börjat göra sin entré i Sverige med mängder av influencers med den runt handleden, bland annat Bianca Ingrosso.
  • Cartier Crash: Detta har egentligen inte varit en heavy-hitter i sortimentet innan, men med all denna hype på sociala medier verkar den numera vara omöjlig att få tag på! Den har en otrolig hype och verkligen alla vill ha den!

Cartiers vintageklockor är än idag mycket populära med modeller som Santos och Tank stående som favoriter sedan långt tillbaka.

vintage cartier klockor

Är Cartier klockor bra?

Ja, Cartiers klockor är ansedda som mycket bra enligt många i klockvärlden på grund av sin höga kvalitet, bra hantverk och tidlösa designer. De anses som lyxiga statussymboler och deras höga prislappar är en blandning av hype och faktiskt bra byggkvalitet.

Sett till priset på en Cartier tycker vi på Klockarmband.nu faktiskt de är helt okej prissatta. De är i samma prisklass som "bättre" varumärken som Omega, men här betalar man mer för lyxstatusen än klockan i sig. Trots detta är det faktiskt fina urverk i Cartiers klockor, inte alls som andra lyxmärken som försöker sig på klocktillverkning.

Är Cartiers urverk bra?

Ja, Cartiers urverk är bra och högkvalitativa. De använder en mängd olika i sina klockor, inklusive in-house och urverk från världskända ETA. Deras egna (in-house) urverk är särskilt respekterade inom klockvärlden för sin innovation och prevision.

Tillverkar Cartier sina egna urverk?

Ja, Cartier tillverkar sina egna urverk sedan 2008. Dessa in-house urverk är kända för sin precision och komplexitet, något som fått Cartiers klockor att växa i popularitet.

Rent allmänt ser klockentusiaster in-house urverk som roligare och bättre än sådana från tredjepart. Att Cartier valt att numera börja köra in-house urverk har gjort att varumärket verkligen växt sin marknadsposition på klockmarknaden, tidigare låg de i gränslandet mellan parfym-klocka och lyxklocka - numera är de officiellt i "lyxklocka"-territoriet.

Är vintage Cartier klockor bra?

Ja, vintage Cartier klockor är väl omtyckta av samlare för deras design, hantverk och historia. De innehåller nästan alltid ETA-urverk vilket gör de lätta att underhålla, och är dessutom mycket pålitliga.

Vintage Cartier klockor är vad vi anser vara "mycket klocka för pengarna". Man kan till exempel hitta en Cartier Santos i opelerat skick för under 15000kr eller en Panthere för under 14000kr. 

Hur länge håller en Cartier klocka?

En Cartier klocka håller en livstid med regelbunden service och underhåll. De är tillverkade för att vara en "generationsklocka" som kan hålla för flera generationer. 

Det faktum att klockor från Cartier har så tidlösa designer gör detta ännu bättre! De går aldrig ur mode och står konstant som en av stilikonerna på klockmarknaden. Vi på Klockarmband.nu är säkra på att dina barn kommer ha mycket lycka av att ärva din!

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny Cartier klocka?

När man köper en ny Cartier klocka ska man tänka på några saker, här är en lista på de:

  • Användning: Se till att klockan har de komplikationer och funktioner du behöver för det du ska använda den till.
  • Köp den av Cartier själva: Cartier har inte som många andra klockmärken auktoriserade återförsäljare av deras klockor - man får helt enkelt köpa den hos Cartier själva. Att inte göra det innebär en stor risk för förfalskningar. 
  • Andrahandsvärdet: Bäst är att köpa en av Cartiers mest populära modeller, eftersom de behåller sitt värde på andrahands-marknaden bättre än deras mindre populära modeller såsom Ballon Bleu, Pasha eller Baignoire.

Är det värt att köpa en helt ny Cartier klocka?

Ja och nej, vill man ha upplevelsen av att köpa en klocka hos ett av världens mest prestigefyllda lyxmärken kan det vara en bra idé att köpa en helt ny Cartier klocka. 

Sett till hur mycket klockorna behåller sitt värde är det dock en dålig idé att köpa en helt ny Cartier klocka. Även deras mest populära modeller såsom Cartier Santos går ner cirka 25% i värde från listpriset bara ett år efter att man köpt den i butik. Inte alls samma värdeökning här som på mer eftertraktade märken såsom Rolex eller Audemars Piguet.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en begagnad Cartier klocka?

När man köper en begagnad Cartier klocka är det viktigt att tänka på följande:

  • Äkthet: Det finns mängder av förfalskningar på Cartiers klockor där ute, och specifikt modellen "Santos" har bokstavligen kopior som inte har några flaws! Man kan alltså omöjligt se skillnad på en äkta och fake utan att man öppnar upp den och tittar på urverket.
  • Servicehistorik: Att serva en klocka är dyrt, men det är ännu dyrare i längden att inte göra det! Se till att säljaren har papper på klockans servicehistorik och att den servats regelbundet. Det garanterar att klockan hållts i bra skick under åren och att alla eventuella problem har rättats till.
  • Skick: Oavsett vilken begagnad klocka man köper är skicket något man ska vara extra vaksam på. Inspektera klockan ordentligt och minsta lilla tecken på användning ska hållas i åtanke. Specifikt för Cartiers klockor är det även vanligt med polering, eftersom stålet de använder får mer repor än vanligt. Se då till att poleringen är bra gjord, inga böjda eller överpolerade kanter ska finnas!

Hur mycket kostar en ny Cartier klocka?

En ny Cartier klocka kan kosta från 20000kr för de enklaste modellerna, medan de mer exklusiva kan kosta flera hundra tusen kronor (dessa innehåller ofta även diamanter eller andra ädelstenar som höjer priset).

Hur mycket kostar en begagnad Cartier klocka?

Priset på en begagnad Cartier klocka varierar enormt i pris beroende på ålder, skick och modell. De kan kosta allt från 10.000kr för en vintagemodell till över 1 miljon kronor för de mer eftertraktade nya modellerna.

Hur mycket kostar en vintage Cartier klocka?

En vintage Cartier klocka kan kosta allt från 10.000kr till lite över 100.000kr för de riktigt sällsynta äldre modellerna.

Är Cartiers klockor prisvärda?

Cartiers klockor anses vara prisvärda om man tittar på andrahands-marknaden, men många klockentusiaster ser inte listpriserna som motiverade. 

Att köpa en splitterny Cartier kommer förlora dig minst 25% av värdet direkt när du tagit ut den ur butiken. Det är inte en lika bra värdehållning som många andra märken i samma prisklass såsom Omega och Breitling. 

Vad är historian bakom Cartier klockor?

Cartier grundades 1847 i Paris och blev snabbt kända för sin smyckestillverkning. Det var först år 1904 de revolutionerade klockvärlden med sin "Cartier Santos", en av världens första pilotklockor, designad för den brasilianska piloten Alberto Santos-Dumont.

Du känner säkert igen efternamnet "Dumont" som även det blivit namnet för en av Cartiers modeller i Santos-serien.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.