Klocktillverkare: exklusiva, billiga, microbrands, svenska, vintage

Klocktillverkare

Vilka klocktillverkare räknas som exklusiva?

Exklusiva klocktillverkare inkluderar märken som Patek Philippe, Audemars Piguet, Vacheron Constantin, Rolex och Jaeger-LeCoultre. Dessa märken är kända för sin långa historier av vackert hantverk, revolutionerande urmakeri och fantastiska byggkvaliteter. 

Många lyxklockor görs endast i limiterade upplagor och kan inte ens köpas direkt i butik! Man måste stå på en väntelista för att ens få chansen att spendera flera hundra tusen på en klocka - faktiskt helt sjukt. Det här är det som bevarar exklusiviteten och statusen för märket.

Är lyxklockor värda pengarna?

Ja, för många är lyxklockor värda pengarna på grund av dess kvalitet, hållbarhet och potentiella investeringsvärde. Många som köper dyra klockor ser det som ännu en placering av kapital och har hellre en fin klocka på armen än pengarna på banken.

Vilka klocktillverkare gör bäst billiga klockor?

Det finns mängder av billiga klockor som är bra, nedan är en topplista på de klocktillverkare som gör bäst billiga klockor.

 1. Seiko. Kanske det märket som anses vara "mest klocka för pengarna", med en fantastisk byggkvalitet, fina urverk, till och med en fin historia! Priserna börjar från ungefär 1000 kr och för den prislappen är de verkligen ett kap.
 2. Casio. Casio klockor kanske inte är så älskade av klockentusiaster, men de gör faktiskt väldigt bra klockor. Deras kända digitalklockor kostar inte mer än 300kr och de håller betydligt längre än priset indikerar.
 3. Citizen. En väldigt populär klocktillverkare i Sverige, och vi på Klockarmband.nu ser de som en av de bästa lågprisade klockorna. Fina urverk och stabila byggkvaliteter. Till exempel kan man få en Citizen Promaster vilket är en solcellsdriven dykarklocka som är vattentålig upp till 200m - för endast 3000 kr! Otroligt mycket värde för pengarna.
 4. Orient. Kanske inte lika populärt i Sverige som i resten av världen, men Orient erbjuder verkligen mycket värde för pengarna. Här får man ett vackert dressur för lite drygt 3000 kr.
 5. Tissot. Även fast Tissot är en klocktillverkare som tappat den status de hade en gång i tiden verkar de göra en comeback. Med den otroligt haussade PRX-modellen är det nu ett av världens mest populära billiga klockmärken.

Notera att ovanstående lista listar bra billiga klockor, inte nödvändigtvis de allra billigaste varumärkena. 

Vilka urverk brukar billiga klockor ha?

 • Riktigt billiga klockor (<1000kr): Dessa klockor brukar vanligtvis ha ett quartz-urverk.
 • Billiga klockor (~3000kr): Dessa klockor har alla olika typer av urverk, allt från mekaniska till solcells- till kvarts.

Quartz-urverk är perfekt för massproduktion, vilket gör det möjligt för dessa typer av klockor billiga utan att kompromissa med precisionen. De är också mindre känsliga för stötar jämfört med mekaniska urverk, vilket gör de mer lämpade för vardagligt användande.

Billiga klockor med mekaniska urverk å andra sidan är ofta ganska dåliga sett till byggkvalitet. De kan skramla, ha lösa delar på insidan, och överlag inte hålla lika länge som på dyrare urverk. Därför rekommenderar faktiskt vi på Klockarmband.nu att du väljer en kvartsklocka om du ska köpa en billig modell. De tål bara mer!

Varför är prisskillnaden så stor mellan olika klocktillverkare?

Prisskillnaden mellan klocktillverkare kan huvudsakligen förklarar till skillnader i material, tillverkning, urverk, varumärkesstatus och komplexitet. Lyxklockor använder ofta dyrare material, mer precisa urverk, fler komplikationer och fina komponenter. Den största skillnaden är såklart varumärket, precis som med allt annat i världen är lyxmärken dyrt, bara för att det ska vara dyrt.

Världen av lyxklockor revolutioneras ständigt på grund av de enorma resurser klocktillverkarna lägger på att hitta det nya heta. Till exempel visade IWC upp en ny Portugieser med så kallad "Eternal Calendar" som räknar in skottår i över 400 år framåt, och en månfas som är precis i 45 miljoner år! Detta är en helt galen prestation när det kommer till urmakeri, och lyxmärken kommer fortsätta släppa liknande nyheter.

Vad är "parfym"-klockor?

"Parfym"-klockor är klockor som tillverkas av varumärken som traditionellt sett inte associeras med urmakeri, såsom modehus och parfymtillverkare. Dessa klockor lägger ofta mer fokus på design och varumärke än på urverket. Klockentusiaster ser därför klockor från dessa varumärken som en modeaccessoar snarare än en klocka.

Många bär Tommy Hilfiger, Armani eller Daniel Wellington och det är verkligen inget fel med det om man själv tycker om det. Det är dock viktigt att notera hur dåliga urverk som hittas på insidan av klockorna, och materialen som använts är verkligen definitionen av massproduktion. Tänk ett billigt smycke - den kvaliteten kan liknas med dessa "parfym"-klockor.

Det finns dock exempel på märken som lyckats bryta sig loss från sin stämpel som "parfym"-klocka. Till exempel Louis Vuitton har släppt "Escale Worldtime" som till och med har ett in-house urverk - mycket imponerande! Priset däremot, inte särskilt mycket parfymklocka där, listpriset var $67,500.

Varför har modeklockor så dåligt rykte?

Modeklockor har ibland ett dåligt rykte bland klockentusiaster på grund av deras sämre kvalitet kontra hyfsat höga prislapp. Många modeklockor använder standardiserade, massproducerade kvarts-urverk och prioriterar pengar och design över funktion. Om man jämför modeklockor med faktiska bra billiga klockor såsom Seiko eller Orient är priset verkligen inte motiverat.

Dessutom ses klockor tillverkade av modehus som mindre seriösa. En klocka ska komma från ett varumärke som tillverkar klockor, och endast klockor, enligt entusiaster.

Vad är microbrand-klockor?

Microbrand-klockor kommer från små, oberoende klockmärken som ofta specialiserar sig på klockor i limiterade upplagor med unika designer eller nischade funktioner. Många microbrands är kända för sina låga prislappar, trots ofta högkvalitativa material och bra urverk. 

De flesta microbrands är också mycket billiga sett till vad man får för pengarna. De innehåller ofta modifierade ETA-urverk och är betydligt billigare än de modifierade ETA-urverken som stora klockmärken släpper.

Kunder som väljer microbrands är ute efter något unikt, och vill vara unika i sitt klockval. Detta är ofta en helt annan typ av klockentusiast, som har borrat ned sig i kaninhålet som är microbrands. De har ofta unika samlingar med många nytänkande designer i klocklådan. 

Vad finns det för bra microbrands?

Det finns mängder av bra microbrands, nedan är en lista på några av de allra bästa.

 • Cristopher Ward. Växt enormt i popularitet trots att de inte nödvändigtvis är särskilt nytänkande i sina designer. De ser ofta ut som traditionella sportklockor, fast med en något unik tavla.
 • AnOrdain. Vår personliga favorit men som vi tyvärr tycker är lite för dyra (mellan 10 000 och 25 000 kr). Helt fantastiskt vackra tavlor - oslagbara!
 • Squale. Har blivit mycket populära i Europa på senare dagar och har tavlor som ställer sig i samma klass som Grand Seiko.

Är microbrand-klockor bra?

Ja, microbrand-klockor kan vara mycket bra, men det skiljer sig mycket mellan de. Eftersom att de generellt sett är grundade av klockentusiaster vet de vad andra entusiaster vill ha - mycket klocka för pengarna! Därför erbjuder microbrand-klockor ofta bra urverk, låga prislappar och unika nya designer.

Finns det svenska microbrands?

Det finns en handfull svenska microbrands, bland annat Bravur, MALM, Halda och Tusenö och EPOCH.

Finns det svenska klockmärken?

Ja det finns svenska klockmärken, varav en del är microbrands, och en del är välkända stora märken. Nedan är en lista på Sveriges kändaste klockmärken:

 • Sjöö Sandström. Känd för sin revolutionerande teknik när de släppte modellen "Chronolink" som var en digital-klocka och analog klocka i ett och samma. Grundat av Christer Sjöö och Mikael Sandström 1986 och tenderar att ha vintage-inspirerade designer.
 • Bravur. Ännu ett svenskt klockmärke inspirerat av vintage-klockor.
 • MALM. Ett Linköpingsbaserat klockmärke som tillverkar pilotklockor i riktigt hög klass. De har till och med blivit så hypade att de säljs över listpris på andrahandsmarknaden. 
 • Halda. Med sin historia som den första tillverkaren av fickur i norra Europa har det nu återupplivats för att bli ett nytt klockmärke. 
 • Tusenö. Det Göteborgsbaserade klockmärket Tusenö har växt med raketfart och fokuserar på dykarklockor. I all ärlighet ser de hyfsat "vanliga" ut och är i traditionella utföranden, men är mycket, mycket prisvärda.

Vilket är Sveriges äldsta klockmärke?

Sveriges äldsta klockmärke är Victorin som grundades på 1800-talet. Det är inte ett lika välkänt internationellt som vissa andra märken men är definitivt en pelare i Sveriges urmakarhistoria.

Varför tillverkade Omega svenska klockor för länge sedan?

Omega har alltid tillverkat sina klockor i Schweiz, men de tillverkade bland annat modeller såsom Omega "Suverän" och "Officer". Suverän var för de civila, och officer var för soldater. Det finns faktiskt inte så mycket information att hitta om historian bakom dessa men de kan regelbundet hittas på Tradera eller auktionshus.

omega suverän

Vad är vintageklockor?

Vintageklockor är klockor som är minst 20-30 år gamla. De är uppskattade för sin historiska betydelse, bakgrund, unika design och ofta en funktionalitet som kännetecknar den eran av urmakeri.

Vad är neo-vintage klockor?

Neo-vintage klockor är ett nytt påhitt som syftar på klockor tillverkade under modern tid, men som har en design som efterliknar vintage-modeller. Ofta inspireras dessa modeller från 60- till 90-talet. 

Vi gillar neo-vintage och tycker det är en helt fantastisk idé att kombinera klassiska designer med modern funktionalitet. Det tar den anrika historian bakom vintage-designen och ger den en ny, modern touch.

Vilka vintageklockor är bäst?

Det är svårt att definiera vilka vintageklockor som är bäst, men de som är mest prisvärda här i Sverige är:

 • Lemania. Det finns mängder av vintage Lemania klockor för under tusenlappen på Tradera. Dock är de flesta renoveringsobjekt och kräver ofta mer än bara en polering.
 • Omega. Allt från Seamasters till Constellations - det finns mängder av vintage Omega klockor på Tradera och Blocket. Värt att notera att prisspannet här är otroligt brett. Restaurerande modeller kan kosta upp mot 15 000kr, medan samma modell kan kosta under 3000kr på Tradera men i slitet skick.

Håller vintageklockor sin vattentäthet?

Generellt sett är vintageklockor inte vattentäta och det är rekommenderat att lämna in de till en urmakare för "tätning". Det sitter gummiringar (tätningar) som ofta släpper, torkar och faller sönder med åren. Dessa behöver bytas ut för att det inte ska läcka in vatten i urverket. 

Varför är många klocktillverkare från Schweiz?

Schweiz har en lång och rik tradition av urmakeri som började redan på 1700-talet. Landet har sedan dess utvecklat en otroligt stark industri för kvalitetsklockor tack vare sin expertis av urmakeri, skickliga hantverk och stark koppling till just klocktillverkning.

Under tidigt 1900-tal var faktiskt Storbritannien tillverkare av hela 50% av världens klockor, men britterna kunde inte hålla samma produktionstakt som Schweiz. Trots den stora "quartz-krisen" lyckades Schweiz behålla sin position på marknaden med mekaniska urverk. 

Varför är klockor från Schweiz så älskade?

Den rika historien bakom klocktillverkningen i Schweiz kan vara en anledning till att de är så älskade, men den främsta är nog precisionen. Konsumenter tycker helt enkelt de är bättre, mer högkvalitativa, och kan tänka sig att betala mer för en klocka som är stämplad med Schweiz som tillverkare.

Varför är många klockor tillverkade i Geneve?

Geneve har varit ett centrum för urmakeri sedan 1500-talet, mycket på grund av religiösa reformer och uppmuntrad utveckling av hantverk. Geneve blev känd för sin expertis inom klocktillverkning, vilket i sin tur attraherade både klockmärken och skickliga urmakare att etablera sig i Geneve.

Precis som med mycket annat inom klockvärlden är det historian bakom och en tradition som sätter prägel för vad som är "bra" och "inte bra". Geneve är ännu ett sådant exempel, det har alltid varit, och kommer nog alltid förbli, sett som epicentrum för klocktillverkning.

Är klockor från Schweiz egentligen så mycket bättre jämfört med resten av världen?

Klockor från Schweiz är allmänt mycket respekterade för sin höga kvalitet, precision och fina hantverk. Idag kan man dock absolut se andra länder som Tyskland och Japan som minst lika utvecklade när det kommer till tillverkning av klockor, men de har inte alls samma historia och rykte som just "Swiss-made"-klockorna har.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.