Begagnade klockor är både bra säljobjekt och köpobjekt, eftersom man antingen sparar eller får igen pengar man redan spenderat. Den så kallade "gråa marknaden" av klockor är enorm och väldigt rolig att ge sig in i. I den här artikeln ger vi dig all information du behöver kring köp och sälj av begagnade klockor.
Vad ska man tänka på när man köper begagnade klockor?
Det finns en drös saker som är viktiga att tänka på när man köper begagnade klockor, bland annat att göra noggrann research, klockans skick, servicehistorik och äktheten.
- Göra noggrann research: När du bestämt dig för vilken modell du är ute efter är det dags att börja göra ordentlig forskning. Grotta ner dig i de olika referensnumren som finns, vilka årtal den tillverkades, hur de olika referensnumren skiljer sig åt och vanliga problem med modellen för att undvika de.
- Klockans skick: Se till att klockan inte är allt för sliten, om man till och med ser slitage på utsidan av klockan är risken stor att urverket också är slitet. Det kan bli riktigt kostsamt att reparera, framför allt på kronografer.
- Servicehistorik: Titta på om säljaren har koll på klockans servicehistorik. Saker som att den nyligen servats (senaste året) och trycktestats höjer värdet och risken blir då mindre att du får en sliten klocka. Titta också på hur ofta klockan servats, helst inte med mer än 5 år mellan gångerna.
- Äkthet: Titta ordentligt på klockan och jämför med bilder från nätet för att garantera att klockan i fråga är äkta. Det enklaste är att titta på säljarens omdömen egentligen, och om säljaren i sig verkar pålitlig.
Varför ska man helst köpa "kompletta" klockor?
Att köpa klockor med låda, papper (certifikat osv.) och eventuellt kvitto, med andra ord "kompletta" klockor är viktigt eftersom det höjer värdet och det gör det mer troligt att klockan är äkta.
Varför ska man helst köpa klockor på stållänk?
Klockor på stållänk tenderar att ha ett högre listpris än de med läderband eller andra typer av klockarmband, vilket då höjer priset när man eventuellt ska sälja klockan vidare.
Är alla klockor på pantbanker äkta?
Nej, även om många pantbanker noggrant kontrollerar äktheten är det ingen garanti. Däremot har nästan alla pantbanker en returpolicy på plats om det skulle visa sig att klockan inte är äkta efter att du köpt den.
Vad ska man tänka på när man köper en begagnad klocka via pantbank?
Granska klockans skick noggrant och be om servicehistorik om den finns tillgänglig. Det du ser med blotta ögat kan verka helt lugnt, men på insidan kan finnas eftermarknadsdelar och massor av dolda problem med urverket.
Pantbanker är dock mycket ärliga, men även de kan göra fel! Ofta skriver de att "klockan behöver service" eller dylikt, och då ropas den även ut till lägre pris.
Är begagnade klockor på pantbanker överprisade?
Ja och nej, de mer kända pantbankerna som Sefina och Pantbanken Sverige kan mycket om klockor och prissätter de därför ungefär för marknadspris. Men hos mindre, lokala pantbanker kan man ibland göra riktiga fynd!
Precis som med antikviteter har inte alla koll på vad klockorna faktiskt är värda och kan ibland prissätta de fel. Vi i klockvärlden vet väl alla hur mycket det kan skilja sig i pris med en klocka från ett visst produktionsår till ett annat. Det kanske inte nödvändigtvis alla pantbanker vet!
Är alla klockor på auktionshus äkta?
Ja, i princip alla klockor på auktionshus är äkta. De har utbildad personal som garanterar äktheten på objekten innan de lägger ut de till försäljning.
Det är dock viktigt att vara lite extra vaksam hos mindre lokala auktionshus, eftersom deras personal har en mer bred inriktning. De kan lite om allt, och har ofta inga spetskunskaper inom just klockor. Då kan en riktigt bra kopia flyga under radarn. De allra flesta auktionshus har dock villkor på plats i ett sådant fall och du får såklart pengarna tillbaka om det skulle visa sig att klockan i fråga är fake.
Vad ska man tänka på när man köper en begagnad klocka på auktion?
När man köper en klocka på auktion är det viktigt att titta på klockans skick, auktionshusets beskrivning av klockan, marknadspriset (tänk på att auktionshuset lägger på 20-25% på det klubbade priset) och läsa igenom auktionshuset villkor noggrant.
Vi på Klockarmband.nu rekommenderar även att du sätter dig in i hur en budgivning fungerar på riktigt för att undvika att betala överpris.
Är begagnade klockor från auktionshus överprisade?
Det kan variera. Vissa klockor säljs till marknadsvärdet medan andra kan gå för betydligt mer. Generellt sätt brukar begagnade klockor på auktionshus gå för lite mer än marknadspriset eftersom att de lägger till väldigt mycket avgifter för dig som köpare.
Är alla klockor på kronofogdens auktioner äkta?
Nej, det är många klockor på kronofogdens auktioner som är förfalskningar. De skriver själva att "de inte garanterar" att objekten de säljer är äkta.
I ärlighetens namn är detta riktigt dåligt gjort, man kan ju bara inte sälja förfalskningar till hutlösa priser för att man skriver att "de inte garanterar äktheten. Hade en privatperson gjort likadant hade det ju räknats som bedrägeri! Detta är ett ämne som på senare tid äntligen tagits upp i medier, bland annat TV4 har gjort en granskning.
Vad ska man tänka på när man säljer begagnade klockor?
Det finns en del saker att tänka på när man säljer begagnade klockor, bland annat att vara ärlig och tydlig, beskrivande, bilder och detaljer.
- Var ärlig och tydlig: Det är viktigt att ta upp alla potentiella, nuvarande och föregående problem klockan haft under den tid du ägt den. Var helt transparent i annonsen, det uppskattas även av köparen och höjer chanserna att du får klockan såld.
- Beskrivande: Ta upp alla fel och beskriv klockans skick i detalj i din annons.
- Bilder: Att ha vackra bilder är nog det allra viktigaste för att få klockan såld. Att ha till exempel en fin bild du tagit när du har på dig klockan som omslagsbild garanterar att du får mer klick på din annons än de andra som säljer samma klocka.
- Detaljer: Ge detaljer på klockans servicehistorik, var du köpt den, om papper finns och så vidare direkt i annonsen istället för att köpare ska behöva fråga dig.
Vad ska man ha med i sin annons när man säljer sin begagnade klocka?
Det viktigaste att ha med i sin annons när man säljer en begagnad klocka är fina bilder, detaljbeskrivning, skicket och eventuella tillbehör som inkluderas.
- Fina bilder: Att ha insäljande, men också detaljerade bilder som visar klockans skick är A och O när det kommer till annonser för begagnade klockor. Det säljer inte bara bättre, det besparar dig också tiden att behöva skicka kompletterande bilder till potentiella köpare.
- Detaljbeskrivning: Se till att beskriva klockan i detalj, vilket referensnummer har den, vilket är produktionsåret, var har du köpt den och hur går klockan?
- Skicket: Både bilderna och annonsens beskrivning ska beskriva skicket på klockan noggrant.
- Eventuella tillbehör: Eventuella tillbehör som box, certifikat, kvitto, antal länkar och servicepapper ska uppvisas både i bilder och beskrivningen.
Hur kollar man upp värdet på sin begagnade klocka?
Att kolla upp värdet på sin begagnade klocka är lättast genom att titta på sålda objekt på Tradera, Klocksnack, Ebay och Auktionshus. Att titta på annonseringsplattformars aktiva annonser gör ingen nytta - det ger ingen rättfärdigad bild i hur mycket klockan i fråga faktiskt är värd.
Titta INTE på Chrono24, de klockorna är markant överprisade och visar inte den riktiga bilden av vad klockan i fråga är värd.
Vilka är de vanligaste sätten att bli bedragen på när man säljer sin begagnade klocka?
Vanliga bedrägerier när det kommer till försäljning av begagnade klockor är falska betalningar, köpare som begär att säljaren skickar innan betalning, samt att köparen byter ut klockan mot en förfalskad motsvarighet och returnerar den.
Hur undviker man att bli scammad när man säljer en begagnad klocka?
Att undvika att bli bedragen när man säljer en begagnad klocka görs lättast genom att använda säkra betalningsmetoder, endast sälja till pålitliga köpare, och även en escrow-tjänst för riktigt dyra transaktioner.
Säkra betalningsmetoder är de som inkluderar köp- och säljskydd, till exempel PayPal. Den säkraste är förstås banköverföring eller Swish, eftersom det då är helt omöjligt för köparen att kunna få tillbaka sina pengar. Men det är som sagt endast säkert för dig som säljare, och det är få köpare (framför allt internationellt) som går med på en sådan affär.
Var säljer man begagnade klockor i Sverige?
Begagnade klockor kan säljas genom klockhandlare, auktionshus, marknadsplatser (som Blocket eller Tradera) eller genom klockforum (Klocksnack) och sociala medier.
Det lättaste sättet är genom en klockhandlare, då får du ofta pengar i handen direkt. Men då får du också tänka på att klockhandlaren ska ha sin marginal på 10-20% och du får då alltså sämre betalt än om du skulle sälja klockan privat.
Det är också hyfsat lätt att sälja klockor internationellt genom internationella klockforum eller Ebay. Dock måste man ofta bygga upp en bra säljhistorik innan potentiella köpare faktiskt litar på dig fullt ut.
Får man en bra värdering när man säljer sin begagnade klocka till en pantbank?
Nej, att sälja en klocka till en pantbank ger den sämsta möjliga värderingen. Det är ett företag som bokstavligen är skapat för att ge skambud till sådana som inte har något val. Det kostar att vara desperat efter pengar!
Ofta värderar pantbanken klockan till 25-50% lägre än det faktiska marknadspriset, för att behålla sin marginal. Att panta klockan till pantbanken istället för att sälja den ger en ännu sämre värdering, eftersom att pantbanken då måste hålla klockan och ligga ute med pengar i X antal dagar innan de får sälja den.
Ger auktionshus ärliga värderingar på second hand klockor?
Auktionshus strävar efter att ge realistiska värderingar baserade på aktuell marknad och tidigare försäljningsresultat. Hos auktionshus idag ger de både ärliga och bra värderingar. De har till och med börjat med minimumpris, vilket gör att auktionen inte klubbas igenom om objektet inte når det priset.
Slutpriset på auktion varierar dock enormt på säsong och hur eftertraktad klockan i fråga är. Men auktionshusets egna värdering kan man i alla fall lita på!