Automatisk klocka: definition, problem, tillverkare och historia

Automatisk klocka

Automatiska klockor kombinerar traditionellt hantverk med sofistikerad ingenjörskonst. Dessa klockor använder armens rörelser för att hålla igång urverket och undviker på så sätt behovet av manuell uppvridning eller batterier. I den här artikeln går vi igenom automatiska klockors definition, funktion, problem, tillverkare och historien bakom.

Vad är en automatisk klocka?

Automatiska klockor tillhör kategorin mekaniska klockor.. Dessa klockor lagrar energi i en uppdragen fjäder istället för i ett batteri. En automatisk klocka drar upp sig själv automatiskt genom en inbyggd rotor som svänger fram och tillbaka med dina armrörelser.

Hur fungerar en automatisk klocka?

Automatiska klockor fungerar genom att en rotor snurrar med armens rörelser och under rotationscykeln drar upp en fjäder i klockan. Detta gör att klockan kan fortsätta ticka utan handpåläggning till skillnad från en manuell klocka som ständigt måste dras upp manuellt via kronan.

Hur startar man en automatisk klocka?

Om din automatiska klocka har stannat på grund av inaktivitet kan du starta klockan igen genom att antingen skaka den försiktigt eller vrida på kronan. För den som vill att klockan aldrig ska stanna finns det speciella förvaringslådor som långsamt roterar klockan åt dig.

Kan man dra upp en automatisk klocka med kronan?

Ja, man kan dra upp en automatisk klocka med kronan. Man kan tänka på automatiska klockor som vanliga manuella klockor med ett extra komplement för uppdragning av fjädern. Om klockan ligger oanvänd en längre tid kommer klockan att stanna. Då kan du använda kronan för att snabbt dra igång den.

Går en automatisk klocka på batterier?

Nej, automatiska klockor kräver inga batterier. De drivs av den mekaniska energi som genereras av användarens rörelser vilket gör dem till ett praktiskt alternativ till kvartsur som drivs av batterier.

Vilka är de vanligaste problemen med automatiska klockor?

De vanligaste problemen med automatiska klockor är bland andra att den visar fel tid, känslighet för fysiska stötar, och behovet av regelbundet underhåll för att hålla mekanismen i optimalt skick. I takt med att fjädern tappar spänning kan tidhållningen “glida”.

Varför drar sig automatiska klockor?

En automatisk klocka kan tappa tid eller helt sluta gå om den inte bärs regelbundet nog för att dra upp sig själv. Detta är varför många som äger en automatisk klocka väljer att använda en klockuppdragare när de inte bär sin klocka.

Vad gör man åt en automatisk klocka som går för långsamt?

Enligt Antikurmakaren kan man justera en klocka som går för långsamt genom att “rucka” den. Denna metod fungerar för samtliga typer av mekaniska ur och innebär att man på en klocka som annars går jämnt och fint tar höjd för skillnaden i tid. Målet är ofta att differensen ska vara +/- 25 sekunder på daglig basis.

Vad gör man åt en automatisk klocka som går för fort?

Även för en automatisk klocka som går för fort är det som i urmakarkretsar kallas “ruckning” en vanlig väg att gå. Vissa entusiaster tar isär sina klockor själva för att rengöra och olja de enskilda komponenterna, detta kräver dock att man följer noggranna instruktioner.

Hur känsliga är automatiska klockor?

Automatiska klockor kan vara känsliga för höga och låga temperaturer, stötar, fukt, och magnetfält. Dessa fenomen kan påverka deras prestanda och noggrannhet. Det finns dock vattentäta automatiska klockor där fukt inte är ett problem.

Vilka märken tillverkar automatiska klockor?

Många märken erbjuder automatiska klockor, från prisvärda instegsmodeller till lyxiga märken. Detta spektrum säkerställer att det finns något för alla smaker och budgetar. Nedan är en lista på några av världens kändaste tillverkare av automatiska klockor: 

 • Seiko

 • Orient

 • Citizen

 • Rolex

 • Omega

 • Patek Philippe

Vilka märken tillverkar prisvärda automatiska klockor?

För den som söker efter prisvärt men ändå kvalitativt automatiska klockor, finns det flera tillverkare som erbjuder utmärkta instegsmodeller. Här är några exempel på märken som kombinerar pålitlighet med prisvärdhet:

 • Seiko

 • Orient

 • Citizen

Dessa är ett utmärkt val för dem som önskar att dyka in i världen av automatiska klockor utan att spendera en förmögenhet.

Vilka märken tillverkar lyxiga automatiska klockor?

När det kommer till segmentet för lyxiga automatiska klockor finns det flera märken som är kända för sin exceptionella kvalitet, precision och design. Några exempel är:

 • Rolex

 • Omega

 • Patek Philippe

Dessa märken representerar det finaste inom urmakeri och erbjuder modeller som är högt eftertraktade av samlare och klockentusiaster.

Vad är historien bakom den automatiska klockan?

Historien bakom den automatiska klockan börjar på 1700-talet i Schweiz. Sedan dess har teknologin bakom automatiska klockor utvecklats avsevärt med betydande innovationer som har lett till de sofistikerade modeller vi ser idag.

Vem uppfann den första automatiska klockan?

Abraham-Louis Perrelet anses allmänt vara uppfinnaren av den första automatiska klockan, en bedrift som markerade en betydande milstolpe i urmakeriets historia. Perrelet föddes 1729 i Schweiz och tillverkade sin sista klocka vid 96 års ålder.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.