Omega klocka: modeller, kvalitet, köpguide och historia

Omega klocka

Omega är ett av de mest respekterade klockmärkena i världen, känt för sin innovation, precision och historiska betydelse. Omega klockor har en fantastisk prestanda, bra urverk och högklassig byggkvalitet. Vi utforskar idag deras modeller, kvalitet, ger dig tips inför köpet och historien bakom märket.

Vilka är Omegas populäraste klockor?

Omega har flera ikoniska och mycket populära klockor, bland annat:

  • Omega Speedmaster: Känd för att vara "månklockan" och på grund av sin popularitet har den tillverkats i mängder av iterationer genom åren. Man har bland annat gjort samarbeten med seriefiguren Snobben och klockmärket Swatch - båda blev riktiga succéer.
  • Omega Seamaster: Deras dykarserie "Seamaster" har varit ett populärt val på marknaden sedan 80-talet och verkar inte göra annat än växa i popularitet. Idag finns de i mängder av iterationer och är känd som "Bond-klockan" eftersom att James Bond använt den i många filmer.

Vad mer har Omega att erbjuda egentligen? Ärligt talat - inte särskilt mycket! Det är Seamaster eller Speedmaster som gäller, och vi på Klockarmband.nu tycker det är tråkigt att de inte satsar på nya modeller. Visst, de släpper mängder av iterationer på Seamastern konstant, men de har inga nämnvärda kronografer i sitt sortiment och heller inte särskilt bra damklockor. 

Är Omega klockor bra?

Omega klockor anses vara mycket bra och högkvalitativa enligt klockvärlden. De står som en stabil spelare på klockmarknaden och de tummar verkligen inte på kvalitet; ETA-modifierade urverk och ordentliga materialval.

Är Omega klockors urverk bra?

Ja, Omega klockors urverk är bra. Omega använder sig ofta av modifierade ETA-urverk i och med att de är del av Swatch-gruppen (som äger ETA). Dessa är kända för sin precision och långa hållbarhet.

Med dagens listpriser på Omega tycker vi på Klockarmband.nu dock att klockorna ska komma med in-house urverk. Alltså, ett listpris på 100.000kr börjar ju krypa upp mot Rolex, och Omega är i all ärlighet inte i närheten av Rolex när det kommer till kvalitet och urverk.

Tillverkar Omega sina egna urverk?

Nej, Omega tillverkar inte sina egna urverk helt från grunden (det som kallas "in-house" urverk). De modifierar istället urverk från märket ETA, med betoning på modifiera! 

Debatten om "in-house" urverk är dock oändlig, och vare sig man väljer att kalla Omegas urverk in-house eller inte är upp till var och en. Att modifiera ett existerande urverk och dubblera prestandan - kan inte det kallas in-house? Det är ju trots allt ett dubbelt så bra urverk. 

Vintage Omega klockor

Är vintage Omega klockor bra?

Vintage Omega klockor är mycket bra, sett till de lätt-underhållna ETA-urverk som ofta hittas i de och en hög byggkvalitet. Såklart är designerna på vintageklockor från Omega också mycket högklassiga - de har trots allt alltid varit ett lyxmärke!

Vi på Klockarmband.nu gillar verkligen vintage Omegas och tycker prislapparna gör de till riktiga fynd. Man kan enkelt ropa hem en vintage Omega Seamaster i hyfsat skick för några tusenlappar på Tradera. 

Hur länge håller en Omega klocka?

Med rätt skötsel och regelbunden service kan en Omega klocka hålla i flera generationer. Många vintage Omega klockor från 70-talet tickar fortfarande bra idag vilket illustrerar deras höga kvalitet. Att köpa en helt ny Omega idag, med dagens byggstandard kan antagligen garantera en hållbarhet på över 100 år så länge den inte utsätts för något drastiskt.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny Omega klocka?

Det finns många saker att ha i åtanke när man ska köpa en ny Omega klocka, nedan är en lista över de:

  • Modell: Se till att du väljer en modell som matchar dig och dina behov. Detta innebär att titta på allt från komplikationer till material och pris.
  • Auktoriserad återförsäljare: Det är viktigt att garantera att klockan du köper är äkta, det görs lättast genom att enbart handla av auktoriserade återförsäljare

Är det värt att köpa en helt ny Omega klocka?

Ja och nej, listpriserna på Omega klockor har börjat skena iväg och många anser idag att priserna inte är rättfärdigade. Dessutom behåller inte Omegaklockor sitt värde på samma sätt som något dyrare lyxmärken såsom Audemars Piguet och Patek Philippe.

Enligt oss är det inte värt att köpa en ny Omega idag, listpriserna är alldeles för höga sett till vad det faktiskt är. De försöker öka värdet på märket genom att höja priserna, vilket vi absolut förstår, men de kommer ju inte med något nytt? 

Vad ska man tänka på när man ska köpa en begagnad Omega klocka?

Det finns mängder av saker att ha i åtanke när man ska köpa en begagnad Omega klocka, dessa inkluderar:

  • Marknadspris: Titta på marknaden ordentligt för att få reda på vad klockan du ska köpa faktiskt är värd, och framförallt; vad den säljs för! Många lägger upp klockor för hutlösa priser för att "testa marknaden", men klockan säljs för betydligt lägre prislapp. Spana på platser som Tradera, Blocket och Ebay i några veckor så får du en inblick i hur mycket klockan i fråga faktiskt är värd. Titta även på referensnumret när du skannar marknaden, inte bara en sökning på "Omega Seamaster", olika referensnummer = olika priser.
  • Skick: Ta en ordentlig titt på skicket klockan är i. Det är det absolut viktigaste när det kommer till värdering. En överpolerad klocka som köptes i butik förra året är troligtvis värd mindre än en 5 år gammal i gott skick. Inspektera glaset, boetten, klockarmbandet, baksidan av klockan, och urverket.
  • Ålder: Hur gammal klockan är spelar stor roll i både skick och marknadsvärdet. Betala inte för mycket bara för att klockan är i bra skick men 20 år gammal. En klocka kan se hur bra som helst ut på utsidan, men risken är större att urverket inte är helt intakt efter 20 år jämfört med 5 år.
  • Certifikat/kvitto/låda: Även om certifikat, kvitto eller lådan bevisar att klockan i fråga är äkta betyder det ett högre marknadsvärde. Det är alltid en bra tumregel att köpa så kallade "kompletta" klockor (med certifikat och låda).
  • Research: Gör din research på hur klockan ska se ut, hur urverket ska fungera, hur klockan i sig fungerar och vad som skiljer dåligt skick från bra skick på modellen i fråga. Detta gör du inte bara för att garantera äktheten på klockan, utan också för att se till att du får en väl fungerande Omega. Du ska veta exakt allt om klockan innan du köper den.

Hur mycket kostar en ny Omega klocka?

En ny Omega klocka kostar mellan 25 000kr till över 100 000kr för standardmodeller. Listprisen på specialutgåvor och klockor med riktigt komplexa urverk (såsom Planet Ocean kronograferna) kan gå så högt upp som 500 000kr.

Varför har listpriset på Omega klockor gått upp så mycket de senaste åren?

Prisökningen på Omega klockor kan delvis förklaras genom inflation och ökade produktionskostnader, men främst är det nog för att efterfrågan på lyxklockor gått upp så pass mycket. 

Omega försöker precis som Gucci försökte göra med Patrizio Di Marco i spetsen - höja priserna! En strategi som egentligen är dålig kortsiktigt, eftersom det gör marknaden av potentiella köpare smalare. Men på lång sikt är det en bevisad vinnare eftersom det sätter ett högre värde på märkets produkter.

Hur mycket kostar en begagnad Omega klocka?

Priset på begagnade Omega klockor varierar enormt beroende på modell, ålder, skick och samlarvärde. De kan dock ofta köpas för mindre än en ny klocka, och det är väldigt få Omega modeller som går för mer än listpriset på andrahands-marknaden med undantag för några limited editions.

Hur mycket kostar en vintage Omega klocka?

Priset på vintage Omega klockor varierar brett. En restaurerad klocka med komplett service av urverket går för 10 000-15 000kr, medan en icke-restaurerad kan ropas in på auktion för någonstans mellan 3000kr och 7000kr beroende på skick.

Är Omega klockor prisvärda?

Ja, Omega klockor anses vara prisvärda, framför allt om de köps på andrahands-marknaden. Att köpa en lite äldre Omega klocka kostar ofta inte över 30 000kr, och det är en ordentlig byggkvalitet man får för pengarna!

På andrahands-marknaden behåller Omega klockor sitt värde ganska duktigt. Att köpa en hyfsat ny Omega Seamaster på Blocket idag till exempel - kommer du troligtvis kunna sälja för ungefär detsamma om 5 år.

Vad är historian bakom Omega klockor?

Förutom att tillverka den första klockan som använts på månen (på Apollo 11, 1969) har de även varit officiella tidhållare för olympiska spelen i många år och medverkat i många James Bond filmer.

Omega grundades år 1848 i La Chaux-de-Fonds, Schweiz, av Louis Brandt. De är ett av få klockmärken som inte har grundarens efternamn som varumärkesnamn! De har sedan sin begynnelse blivit en av världens mest kända klocktillverkare, främst på grund av sin månklocka, tidmätning i OS, och fantastiska marknadsföring.

Omega månklockor

Varför blev Omega Speedmaster klockan som åkte till månen?

Omega Speedmaster blev den officiella klockan för NASA:s bemmanade rymdresor efter att ha överlevt de extremt stränga tester som NASA utsatte klockor i testet för. De behövde bland annat klara av hårda stötar, höga temperaturer, extrema vibrationer och vakuumförslutning. Efter att ha klarat testerna valde NASA att använda den för sin månfärd år 1969 (Apollo 11).

*Bilden ovan är tagen från bloggen Analog:Shift

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.