Vilka klockor har James Bond burit?

Vilka klockor har James Bond burit?

Ända sedan Sean Connery första gången satte på sig sin Rolex Submariner i "Dr. No" (1962), har klockorna som James Bond bär spelat en central roll i den ikoniska filmserien. Från Submarinern till Omega Seamaster, kommer vi här att ge en detaljerad översikt över alla de klassiska klockorna som burits av världens mest berömda hemliga agent. Varje stycke kommer att vara dedikerat till en specifik Bond-film och den tillhörande klockan, komplett med en intressant anekdot och en kort sammanfattning av klockans specifikationer.

Vilka klockor har James Bond burit?

Genom filmseriens gång har James Bond burit; Rolex Submariner, Breitling Top Time, Gruen Precision, Rolex Chronograph, Seiko 0674 LC, Seiko M354 Memory Bank Calendar, Seiko TV Watch, Tag Heuer Professional Night-Dive, och Omega Seamaster.

Dr. No (1962)

Rolex Submariner

Sean Connerys första film som James Bond introducerade även Bonds första klocka, Rolex Submariner modell 6538. Det intressanta med denna klocka är att produktionsteamet inte hade budget för att köpa en klocka till Connery. Istället lånade produktionen regissören Terence Youngs personliga Submariner för filmen.

Submariner är känd för sin robusthet och vattentäthet, och är förmodligen den mest igenkända Rolex-modellen. Den har ett automatiskt urverk, en vattentäthet upp till 200 meter och en svart roterande bezel. De tillverkas än idag, men vill du ha en vintage från samma tidsepok som filmen gjordes får du betala betydligt mer än för en splitterny. För liknande vintage-känsla erbjuder Tudor Black Bay 58 samma ikoniska röda spets på toppen av bezeln.

From Russia with Love (1963)

Rolex Submariner

I Bonds andra film, "From Russia with Love", bar Connery fortfarande sin betrodda Rolex Submariner. I en scen i filmen används klockan för att öppna en lucka - en mycket praktisk användning för en dykarklocka!

Goldfinger (1964)

Rolex Submariner

Sean Connerys Bond bär fortfarande sin Rolex Submariner i "Goldfinger", men det är här klockan börjar bli mer av en gadget. I en av filmens mest minnesvärda scener används klockan som en geigermätare för att spåra radioaktivitet. 

Thunderball (1965)

Rolex Submariner & Breitling Top Time

I "Thunderball" återvänds Bonds Rolex Submariner än en gång, men vi ser även en Breitling Top Time göra en framträdande roll. Breitlingen modifierades av Q Branch för att fungera som en geigermätare. Enligt JamesBondLifeStyle, var detta faktiskt en verklig modifiering som gjordes av filmteamet, och den modifierade klockan såldes på auktion 2013.

Breitling Top Time är känd för sin distinkta panda-dial och robusta konstruktion, och drivs av manuellt urverk.

You Only Live Twice (1967)

Gruen Precision

Sean Connery bär en Gruen Precision i "You Only Live Twice". Intressant nog var denna klocka varken berömd eller populär vid den tiden, vilket gör den till ett ovanligt val för Bond. Det är dessutom Connerys personliga klocka, vilket visar att Bond inte alltid behöver bära det mest uppenbara eller dyra valet.

On Her Majesty’s Secret Service (1969)

Rolex Submariner, Rolex Chronograph, Omega Seamaster 300

George Lazenby, den andra skådespelaren att spela Bond, bar inte bara en, utan tre olika klockor i "On Her Majesty's Secret Service": en Rolex Submariner, en Rolex Chronograph (ref. 6238) och en Omega Seamaster 300. Den mest minnesvärda scenen med klockan involverar pre-daytona kronografen, när Bond använder den för att ta tid på en bomb.

Live and Let Die (1973)

Rolex Submariner

Med ankomsten av Roger Moore som Bond, återvänds den klassiska Rolex Submarinern. I en av filmens mest minnesvärda scener använder Bond sin klocka för att såga genom rep. Detta var förstås inte en funktion i den riktiga klockan, utan snarare en specialfunktion som lagts till på filmklockan.

The Spy Who Loved Me (1977)

Seiko 0674 LC

Roger Moore bytte klockmärke till Seiko i "The Spy Who Loved Me". Bond använde sin klocka för att ta emot meddelanden från MI6, en tidig förebild till dagens smarta klockor!?

Moonraker (1979)

Seiko M354 Memory Bank Calendar

I "Moonraker" fortsätter Bond att bära Seiko-klockor, denna gång en Seiko M354 Memory Bank Calendar. Det speciella med denna klocka är att den har en inbyggd plastexplosiv, vilket visar hur Bonds klockor har blivit alltmer tekniskt avancerade över tid.

Octopussy (1983)

Seiko TV Watch

I "Octopussy" bär Bond en Seiko TV Watch, som är känd för att vara den första klockan med inbyggd TV-skärm! Trots att tekniken kan verka föråldrad idag, var den mycket innovativ för sin tid.

The Living Daylights (1987)

TAG Heuer Professional Night-Dive

Med Timothy Dalton som Bond i "The Living Daylights" ser vi en TAG Heuer Professional Night-Dive. Denna klocka har en distinkt och lättläst display samt en robust design, vilket gör den idealisk för Bonds undervatten-missions på natten.

GoldenEye (1995) till Spectre (2015)

Omega Seamaster

När Pierce Brosnan tog över som Bond i "GoldenEye" introducerades en ny klocka, Omega Seamaster. Denna klocka har blivit Bonds signaturklocka, bärd av Brosnan i alla hans filmer och fortsatt av Daniel Craig. Seamaster-modellerna har varierat, men alla har en distinkt blå urtavla och rör sig med co-axial automatisk kaliber.

Det mest minnesvärda ögonblicket med Seamaster kommer kanske från "Die Another Day", där klockan används som en plasmaskärare!

No Time To Die (2020)

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition

I Daniel Craigs sista Bond-film "No Time To Die", bär han en specialutgåva av Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition. Denna klocka har en unik "tropisk" brun urtavla och aluminiumbezel, och tillverkas i begränsat antal. Kanske en klocka som kostar multum i framtiden? Läs om de dyraste klockorna någonsin!

Avslutande ord

De allra flesta associerar James Bond med antingen Rolex Submariner (de äldre tittarna) eller Omega Seamastern (de yngre). Men nu vet du ju att han haft andra märken på sig genom filmseriens gång också! 

Header-bilden i denna artikel är tagen av Ern Gan

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.