Lyxklockor: tillverkare, skillnader, urverk och historia

Lyxklockor: tillverkare, skillnader, urverk och historia

Lyxklockor eller exklusiva klockor som de ofta också kallas är en statussymbol, representation för otroligt hantverk och framför allt, en otroligt hållbar kompanjon på vristen. I den här artikeln utforskar vi lyxklockors definition, tillverkare, skillnader, urverk och historia. 

Vad är en lyxklocka?

En lyxklocka är en klocka som kostar över 10 000 kr och som satts ihop med exceptionell precision. Synonymt med en exklusiv klocka är en man kan lita på och som har en byggkvalitet som håller i generationer.

Vid vilken prispunkt räknas en klocka inte längre som en lyxklocka?

Den lägsta prislappen för att en klocka ska benämnas som "lyx" är 10 000 kr i listpris. Entry-level lyxmärken är Tissot, Oris, och Longines som samtliga har modeller som har listpriser runt 10 000 kr.

Räknas även exklusiva vintageklockor som lyxklockor?

Ja, en gång lyxklocka - alltid lyxklocka. Även vintageklockor räknas som exklusive eller lyxiga om de kommer från rätt varumärken som till exempel Rolex, Omega, Tudor och Breitling.

Vilka märken tillverkar exklusiva klockor?

Det finns mängder av varumärken som tillverkar exklusiva klockor, nedan är en lista på de mest populära.

 • Rolex
 • Omega
 • Breitling
 • Tudor
 • Audemars Piguet
 • Patek Philippe
 • Cartier
 • IWC

Varför har Rolex blivit den mest dominanta tillverkaren av lyxklockor?

Den främsta anledningen till att Rolex blivit den mest dominanta tillverkaren av lyxklockor kan tillskrivas att de inte följer trender och är otroligt bra på marknadsföring. Enligt StartupTalky.com är deras marknadsföring bland den mest konsekventa i världen och de vet exakt var och hur de ska synas för att bevara sitt varumärke.

Värt att tillägga är att de gör en otroligt bra produkt också, och har genom tiderna aldrig någonsin tummat på kvaliteten. Det finns fortfarande exemplar från tidigt 1900-tal som håller tiden utan problem och historier om Rolex-klockor som överlevt bränder, till och med krig! Vi på Klockarmband.nu tror att den ständigt bra produkten är en nyckel till succé i Rolex fall, de har verkligen aldrig haft dippar i sin kvalitet vilket många andra lyxtillverkare har.

Vad är skillnaderna mellan en lyxklocka och en billigare klocka?

Skillnaderna mellan en lyxklocka och en billigare klocka är enorma. Nedan är en lista på de saker som står ut mest om man jämför en lyxklocka med en billig, dessa inkluderar byggkvalitet, status, precision och hållbarhet.

 • Byggkvalitet. Exklusiva klockor har en byggkvalitet likt inget annat, att lyfta upp en lyxklocka för första gången är något som verkligen inte går att beskriva. Man kan inspektera varenda millimeter på klockan utan att hitta en enda brist! Detsamma gäller även urverket (som sitter på insidan av klockan).
 • Status. Man kan inte skippa att nämna den status som kommer med att bära en lyxklocka. Man ser på den att den är dyr och när man går på stan med den är det många huvuden som vänds efter en. Detta kanske inte är något alla önskar, men det är vad det är.
 • Precision. Lyxiga klockor har bättre urverk än billiga klockor, vilket innebär högre precision på tidmätningen. Varför billiga klockor inte har lika bra urverk är helt enkelt för att de är för dyra att producera. Riktigt bra urverk kräver manuellt arbete och är extremt komplexa.
 • Hållbarhet. En billig klocka kan absolut hålla i tiotals år, men överlag tar lyxklockor priset i hållbarhet. Byggkvaliteten är precis som nämnt ovan betydligt bättre vilket gör att de håller längre (och är lättare att underhålla). 

Är en lyxklocka verkligen värd pengarna?

Har man pengar på banken är en lyxklocka absolut värd pengarna. De allra flesta klockor i kategorin lyx behåller sitt värde ganska bra och det är inte ovanligt att man går med vinst efter att ha ägt och använt en exklusiv klocka i över 10 år.

Vad är skillnaden mellan olika lyxklockor?

Olika tillverkare av lyxklockor fokuserar såklart på olika saker, de har olika selling points! Nedan är en lista på det som ofta skiljer exklusiva klockor åt:

 • Urverk. Olika klocktillverkare väljer att fokusera på olika urverk. Till exempel fokuserar Grand Seiko på kvarts-liknande urverk med en otrolig precision, medan Rolex bara har släppt kvarts-klockor ett fåtal. Andra tillverkare har en mix av olika och jobbar snarare med att modifiera redan existerande urverk (ofta ETA-urverk), bland annat Omega, Breitling och Cartier gör detta.
 • Stil. Utseendet är nog det som skiljer märkena åt allra mest. De har olika designer och alla går i olika riktningar. Medan man kan få en klassisk sportklocka från Rolex, erbjuder Richard Mille en fräsch fläkt av något helt banbrytande. 

Vad brukar det vara för urverk i lyxklockor?

Generellt sett används mekaniska urverk i lyxklockor, främst automatiska. Det finns fall när kvarts-urverk används men det är absolut en minoritet.

Varför anses quartzklockor som billiga?

Även fast en quartzklocka är mer precis i sin tidmätning och inte kräver samma skötsel som en mekanisk klocka är det i slutet av dagen bara elektroniska delar. Klockentusiaster är stolta över det hantverk som ligger bakom de extremt komplexa mekaniska urverken i sina lyxklockor och anser därför att quartz-urverk är dåliga eller billiga.

Vad är historian bakom lyxklockor?

I mitten på 1920-talet började lyxmärken växa i popularitet och bland annat Rolex, Omega, Hublot, Patek Philippe och Audemars Piguet växte fram. Dessa klockor bars endast av eliten på den tiden och var alldeles för dyra för den vanliga arbetaren. Det blev då en symbol för status, pengar och makt.

Under tidigt 20-tal blev det även populärt för kvinnorna, som nu blivit mer aktiva i samhället, att använda armbandsur. Under Suffragette-rörelsen som bland annat förespråkade frihet och rätt att rösta blev armbandsuret en symbol för kvinnors självständighet. De bars ofta av Suffragetter som ett uttryck för engagemanget.

Vilket varumärke gjorde klockor till en lyxvara?

Det går inte att tillskriva ett specifikt varumärke stämpeln som det varumärke som gjorde klockor till en lyxvara, men några av de var Vacheron Constantin, Rolex, Patek Philippe, Omega och Audemars Piguet.

När blev det populärt med lyxklockor?

Under mitten av 1920-talet blev det populärt med lyxklockor. Det var en kort tid efter att man revolutionerat klockan från att vara något man bar i fickan till att bära på armen. Detta gjorde just armbandsur otroligt dyra och något som endast var tillgängligt till de rika, därav blev det då en lyxvara.

Kommer lyxklockor vara lika relevanta i framtiden?

Vi på Klockarmband.nu tror absolut lyxklockor kommer vara lika relevanta i framtiden. Pengar är mer värt än någonsin innan sett till hur kapitalismen har utvecklats, och kommer fortsätta utvecklas. Exklusiva klockor kommer stå där som en konstant ikon för status och makt, något vi inte ens tror klockkopior kan sätta stopp för.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.