Seiko klocka: modeller, kvalitet, köpguide, pris och historia

Seiko klocka

Seiko är en Japansk klocktillverkare som är en av de mest respekterade i den lägre prisklassen. De har en lång historia av innovation, fantastisk byggkvalitet och trots deras lägre prislappar är de därför mycket respekterade inom klockvärlden.

En Seiko klocka är en av de bättre lågprisalternativen och utklassar många andra märken i samma prisklass. Låt oss utforska Seikos modeller, kvalitet, köptips, pris och historia. Kanske är det ditt nya favoritklockmärke? 

Vilka är Seikos populäraste klockor?

Seiko har mängder av populära klockor, nedan är en lista på de mest populära just nu:

  • Seiko Prospex: Detta är en av Seikos mest välkända serier, mest kända för dykklockorna såsom "Turtle" eller den mycket upphypade "Alpinist".
  • Seiko 5: Detta är Seikos billigaste serie, därav populariteten. En fantastisk byggkvalitet, kombinerat med ett otroligt brett urval färger och alternativ.

Visst, Seiko 5 kan ses som kungen av Seikos klockor. De är med hästlängder mest populära, med bland annat sina senaste additioner som GMT-modellerna och Daytona "Panda" klonen; "Seitona"

Vilka är de minst populära Seiko-klockorna?

Seiko är ett märke som massproducerar sina klockor, och därför avslutar de produktionen om en klocka är opopulär. Det finns helt enkelt inga opopulära Seiko modeller!

Vilka limited edition Seikoklockor finns det?

Seiko har producerat mängder av limited edition klockor genom åren och de gillar bland annat att samarbeta med andra Japanska varumärken. Genom åren har vi sett collabs med Demon Slayer, Chaos Fishing Club och Rowing Blazers.

Vi på Klockarmband.nu gillar verkligen dessa udda, men riktigt bra utförda collabs. Annars brukar modevärlden vara ganska duktiga på att köra "cash grabs" och endast utföra samarbeten med andra märken i ett försök att håva in så mycket pengar som möjligt.

Är Seiko klockor bra?

Ja, Seiko klockor är riktigt bra, till och med fantastiska enligt många. Trots deras låga prislappar håller de hög byggkvalitet, precision, prisvärda urverk och innovativa designer. 

Det som gör Seiko så speciellt, och även så populärt bland klockentusiaster är det faktum att de nästan alltid har automatiska urverk. Det är knepigt att hitta så lågt prissatta automatare idag.

Är Seikos urverk bra?

Ja, Seikos urverk är kända för sin höga kvalitet, inte bara deras fantastiska kvartsurverk, utan också för deras prisvärda mekaniska. Urverk från Seiko är högt respekterade inom klockvärlden på grund av sin precision och byggkvalitet.

Seiko tillskrivs ofta som det märke som startade "quartz-krisen" efter att de år 1963 skapade den första bärbara kvarts-kronometern, en klocka som användes i OS i Tokyo.

Är vintage Seiko klockor bra?

Ja, vintage Seiko klockor är sedda som bra och prisvärda enligt många samlare världen över. De är kända för sin hållbarhet och unika design, något som de behållit sedan många år tillbaka. Att köpa en vintage Seiko idag är en bra ide, och de kommer förmodligen hålla många år framöver med rätt underhåll.

Det finns en del vintage Seiko modeller som tycks om mer än andra, till exempel "Lord Matic" och "Grand Quartz". Dessa innehåller bättre urverk, tillverkades i mindre upplagor och är ofta snyggare än de mer massproducerade klockorna från Seiko under denna tid. Dessa kan gå för så mycket som 10 000kr på auktion, till skillnad från mer klassiska modeller som går för under 1000kr.

Hur länge håller en Seiko klocka?

Med rätt skötsel och regelbundet underhåll kan en Seiko klocka hålla i många decennier. De är kända för en fantastisk byggkvalitet och urverk byggda för att hålla över tid. 

TheWatchSite finns det till exempel en tråd om en klockentusiast som har en Seiko från tidigt 50-tal som fortfarande fungerar!

Vad ska man tänka på när man ska köpa en Seiko klocka?

Det finns en del saker att tänka på när man köper en Seiko klocka, nedan är en lista på några viktiga saker att titta på:

  • Syfte: Vad du ska ha klockan till är viktigt att ta reda på. Ska du ha den till skjortan, kavajen eller sportshortsen? Välj en modell som både passar dina behov, men också som passar resten av kläderna du har på dig.
  • Äkthet: Trots att Seiko är ett billigt klockmärke finns det faktiskt mängder av förfalskningar där ute. Se därför till att endast köpa av auktoriserade återförsäljare.
  • Stil: Se till att klockan du ska köpa matchar din övriga stil. Har den rätt klockarmband, färg och storlek?

Var köper man en ny Seiko klocka?

Nya Seiko klockor hittas hos mängder av klockbutiker världen över, inklusive i Sverige och på nätet.

Om du ska handla på nätet är det dock viktigt att du dubbelkollar att det är en så kallad "auktoriserad återförsäljare" av märket Seiko. Annars gäller inte garantin, och Seiko själva kommer inte att vilja serva klockan.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en begagnad Seiko?

Det finns många saker att tänka på när man ska köpa en begagnad Seiko, nedan är en lista på de allra viktigaste:

  • Äkthet: Det absolut viktigaste är att verifiera att klockan är äkta. Detta görs lättast genom att göra ordentlig research på modellen och jämföra den mot bilder från mängder av olika källor.
  • Skick: Inspektera klockans skick ordentligt. Här ska du titta efter så kallade "dings" (inbuktningar), repor, och såklart att urverket fungerar som det ska.
  • Pris: Se till att du har stenkoll på vad marknadspriset är för den modell du ska köpa. Här är det viktigt att ha just skicket i åtanke, det gör den allra största skillnaden på priset. 

Vi rekommenderar att inte köpa en alldeles för gammal begagnad Seiko om du inte vet vad du gör. Att ge sig på vintage-varianter bara för att det ser billigt ut avråder vi nybörjade från att göra. 

Finns det fake Seiko klockor?

Ja, det finns mängder av fake Seiko klockor. Se till att göra ordentlig research på modellen du ska köpa och jämför sedan mot flera källor för att garantera att den är äkta.

Vad kostar en Seiko klocka?

Nya Seiko klockor kan variera i pris från 1000kr för basmodellerna som Seiko 5 Sport, till över 50 000kr för de mest avancerade modellerna (Astron-serien) eller limited editions. 

Vad kostar en begagnad Seiko klocka?

En begagnad Seiko klocka kan kosta allt från 500kr för basmodellerna till 30000kr för de mer eftertraktade samlar-objekten. Generellt sett kan de vara mer prisvärda än splitternya, men en del vintage-modeller kan verkligen dra iväg i pris och kosta mer än liknande nyproducerade varianter.

Vad kostar en vintage Seiko klocka?

Priset på vintage Seiko klockor varierar kraftigt beroende på modell och skick men prisspannet ligger mellan 800kr och 10000kr.

Är Seiko klockor prisvärda?

Seiko klockor är betraktade som några av de mest prisvärda klockorna på marknaden givet den kvalitet och bra urverk som kommer med de.

Det förvånar oss faktiskt att Seikos fortfarande är så billiga, det känns som deras dykarur konstant har varit otrolig valuta för pengarna, frågan är bara om det så kommer förbli? Vi får hoppas de behåller den goda kvaliteten och låga prislapparna, för att istället lägga lyxkrutet på Grand Seiko.

Vad är historian bakom Seiko klockor?

Seiko grundades 1881 i Tokyo, Japan och har varit en pionjär inom klocktillverkning. Mest kända är de för att skapa världens första kvartsurverk vilket verkligen revolutionerade, och skakade klockvärlden.

Är Grand Seiko och Seiko samma märke?

Grand Seiko och Seiko är inte samma märke. Grand Seiko är ett lyxigare varumärke inom Seiko, skapad för mer exklusiva modeller, bättre hantverk och högre precision. De delar dock samma företagsstruktur, med Seiko som "basmärke" och Grand Seiko som lyxfilial.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.