Rolex klocka: modeller, kvalitet, köpguide och priser

Rolex klocka

En Rolex klocka är en statusikon utan dess like, och är kanske den mest välkända klockan genom tiderna. Rolex som varumärke har byggt upp en flotta av klassiska, lyxiga, och tidlösa klockmodeller som aldrig verkar sjunka i popularitet.

I den här artikeln går vi igenom Rolex modeller, kvalitet, köptips för både begagnade och nya samt ger en utförlig lista över kostnaderna för en Rolex klocka.

Vad är Rolex populäraste modeller?

 Nedan är en lista på några av Rolex populäraste modeller, dessa inkluderar Rolex Submariner, Rolex Daytona och Rolex Datejust.

 • Rolex Submariner: En dykarklocka känd för sin hållbara och ikoniska design som blivit en av Rolex mest igenkända symboler. Många second-hand handlare har detta som sin "bread and butter" - den har alltid varit populär, och kommer förmodligen alltid vara populär.
 • Rolex Daytona: En extremt eftertraktad modell särskilt för de som är intresserade av motorsport på grund av dess historia därifrån. De är idag otroligt svåra att få tag i på grund av sin popularitet och får ofta köpas på andrahands-marknaden för flera hundra tusen kronor över listpriset.
 • Rolex Datejust: En klassisk Rolex klocka med mer uppdressad look. Den står som populär genom tiderna, men kanske ännu mer efter att de introducerade den räfflade bezeln.

Vad är Rolex minst populära modeller?

Nedan är en lista på de minst populära klock-modellerna från Rolex, dessa inkluderar Air-King och Cellini.

 • Rolex Air-King: Trots sin långa historia och flera iterationer verkar Air-King aldrig riktigt bli en succé. Kanske beror det på dess mer avskalade design och väldigt specifika målgrupp, men å andra sidan är simpla modeller som Explorern väldigt populär.
 • Rolex Cellini: Kanske Rolex mest formella och traditionella klocka som inte riktigt har den där breda publiken som sportklockorna har.

Är Rolex klockor bra?

Ja, Rolex klockor är bra, av många till och med sedda som de bästa klockorna i världen. De har fantastiska urverk, är otroligt robusta och genomgår en kvalitetskontroll utan dess like.

Om du tror att lyxmärken som Louis Vuitton och Gucci har rigorösa tester innan de säljer produkter ska du bara veta vad Rolex gör! De har länge satt texten "Superlative" på sina tavlor vilket enligt de själva är mer än en försäkring på kvalitet och pålitlighet. Det är ett mindset som används av varenda medarbetare på företaget - oavsett roll.

Är Rolex urverk bra?

Rolex urverk är bland de bästa i branschen när det gäller noggrannhet och pålitlighet. De tillverkar sina urverk "in-house", vilket innebär att de gör de helt från grunden. Dessa certifieras sedan av den officiella kronometerkontrollen i Schweiz (COSC), vilket anses vara den högsta certifieringen av urverk.

COSC-certifierade urverk är kända för sin otroliga hållbarhet jämfört med andra urverk, och detta är en av anledningarna till att Rolex-klockor ofta kallas "generationsklocka". Många anser alltså att urverket i en Rolex klocka håller i flera generationer!

Är Rolex klockarmband bra?

Ja, Rolex klockarmband genomgår samma rigorösa tester som deras urverk och är mycket bra. Nästan alltid är bandet på Rolexklockor tillverkade av stål eller ädelmetaller för att matcha själva klockan - de håller även samma standard.

Värt att notera är att Rolex jubilee- och president-länkar ofta tappar sin fasthet med åren. Detta går förstås att rätta till, men det är de klockarmbanden man vill undvika om man vill slippa underhåll.

Hur länge håller en Rolex?

En Rolex klocka kan hålla en livstid och lite till. Många Rolex klockor går i arv och det finns många exempel på Rolexklockor från 60-talet som fortfarande tickar rätt tid. 

En gång hittade en surfare en Rolex Submariner på botten av havet, och delade sedan med sig av historien på nätet. Han hittade på så sätt ägaren av klockan, som påstod att den legat där på botten i 5 år och innan det hade den varit runt handleden på ägaren i 48 år! Trots detta tickade klockan, är det inte helt fantastiskt?

Vad ska man tänka på när man ska köpa en Rolex?

Nedan är en lista på saker man ska tänka extra noga på när man köper en Rolex klocka, dessa inkluderar äkthet, modell, och användning.

 • Äkthet: Det är viktigt att noggrant gå igenom om klockan är äkta eller inte. Om du inte kan så mycket rekommenderar vi på Klockarmband.nu att du köper från en pålitlig källa som Rolex själva, eller någon av de klockhandlare som varit i branschen i flera generationer (såsom Fredmans Ur, Nymans Ur eller Engströms Urmakeri).
 • Modell: Se till att välja den Rolex modell som passar just dina behov! Har du ofta finkläder? Kanske en Datejust eller Daydate skulle passa. Har du ofta mer casual kläder? Kanske en sportmodell som Daytonan eller GMT-Master skulle passa!
 • Användning: Titta efter funktionerna på klockan, har den alla du söker? Det finns mängder av komplikationer på Rolex klockor, det gäller bara att hitta en modell som erbjuder alla de du letar efter.

Hur köper man en ny Rolex?

För att köpa en ny Rolexklocka behöver man besöka en auktoriserad återförsäljare. I Sverige hittar du en lista på dessa via Rolex Store Locator.

När du väl befinner dig i butiken rekommenderar vi att du tar på dig den finaste klockan du äger idag, helst en Rolex. Det "imponerar" på säljarna i butiken och du ser ut som någon som har råd. Visst låter det tråkigt, men sån är klockvärlden tyvärr. 

Om klockan du vill ha inte finns tillgänglig (vilket nästan alltid är fallet) får du be om att skriva upp dig på väntelistan. Här gäller det att hålla regelbunden kontakt med den kontaktperson du blivit tilldelad på butiken, då är chanserna större att du blir erbjuden en klocka. 

Varför är det så lång väntetid på Rolex?

Långa väntetider på populära Rolex-modeller beror på en kombination av hög efterfrågan och begränsad produktion. Rolex tillverkar endast en begränsad mängd klockor varje år för att upprätthålla eftertraktan.

Man ska inte bara kunna gå och köpa en klocka från Rolex, om så var fallet hade marknaden snabbt blivit mättad. Rolex vill bevara sin exklusiva status och då kan man helt enkelt inte producera i samma takt som efterfrågan.

Hur gör man för att få tag på en ny Rolex snabbt?

Att få tag på en ny Rolex snabbt är svårt, men här är en lista på några tips:

 • Bygg en relation med en auktoriserad återförsäljare: Att vara en återkommande kund och hålla en bra relation med sin auktoriserade återförsäljare gör att du konstant hamnar högt upp på väntelistan.
 • Var en återkommande kund: Ofta erbjuder de inte ens nya kunder klockor, utan ser först att man köper något i butiken. När du väl hamnat i deras kundregister är chanserna mycket större att du blir uppringd för att få köpa den klocka du vill ha.
 • Var flexibel med modell: Se till att du berättar för din AD (authorized dealer eller auktoriserad återförsäljare på Svenska) att du kan tänka dig mer än bara en specifik modell. Detta gör att du kan bli erbjuden en klocka snabbare.
 • Andrahands-marknaden: Sanningen är den att andrahands-marknaden ofta är det enda alternativet om man vill få tag på en ny Rolex snabbt. Visst får man betala några tusenlappar extra, men då får du i alla fall din Rolex samma dag.

Hur ska man tänka när man ska köpa en begagnad Rolex?

När man köper en begagnad Rolexklocka är det viktigt att tänka på följande:

 • Göra research: Du ska veta redan innan du köper en Rolex vilket urverk som sitter i den, vilka funktioner den ska ha, hur den ska se ut, och såklart vad marknadsvärdet är. Detta gör du bäst genom att helt enkelt sätta dig ner, gå igenom annonser på Ebay, Blocket, Klocksnack och Tradera. Titta INTE på Chrono24 för en prisidé, de är betydligt dyrare där än det faktiska marknadspriset.
 • Välj pålitliga källor: Den du köper din begagnade Rolex av ska vara någon pålitlig. Att betala några tusenlappar extra för att få en garanterat äkta Rolex kan vara en bra idé, då rekommenderar vi några av de äldre spelarna på andrahands-marknaden såsom Fredmans Ur eller Erikssons Urhandel.

Vad ska man titta efter för att inte bli lurad när man köper en begagnad Rolex klocka?

För att undvika att bli lurad när man köper en Rolex klocka begagnat rekommenderar vi följande:

 • Certifikat och/eller kvitto: Visserligen kommer många fejk-klockor idag med fejkade certifikat och kvitton, men det är fortfarande en positiv signal om klockan i fråga har detta. Då är risken något lägre.
 • Inspektera klockan ORDENTLIGT: Fake-klockor idag har blivit så pass bra att man inte ens ser det med blotta ögat. Till och med återförsäljare som handlat Rolex-klockor i över 20 år kan inte längre se skillnad på en fake och en äkta utan att öppna upp den och titta på urverket. 
 • Säljarens rykte: Se till att du handlar av en säljare som sålt andra Rolex-klockor utan problem. Detta kan du enkelt göra genom att titta på deras omdömen online.

Vi på Klockarmband.nu rekommenderar helt ärligt att du INTE köper en Rolex på andrahands-marknaden om det inte är från ett företag. Att köpa en klocka för flera hundra tusen utan att veta vad man gör från en privatperson är bara inte en bra idé, chansen är för stor att man blir blåst.

Vad kostar en ny Rolex klocka?

En ny Rolex klocka kan variera kraftigt i pris beroende på modell. Deras billigaste modell (Rolex Datejust Oyster Perpetual) har ett listpris på cirka 57 000kr, medan deras dyraste modell (Two-tone Rolex Daytona) kostar cirka 200 000kr.

Vad kostar en begagnad Rolex klocka?

En begagnad Rolex klocka har ett enormt prisspann, med billiga vintage Datejusts för så lite som 30 000kr och eftertraktade modeller som Daytona för upp mot 300 000kr.

Är Rolex klockor värda pengarna?

Ja, många anser att Rolex klockor är värda pengarna på grund av sin hållbarhet, kvalitet och förmåga att behålla eller öka sitt värde över tid. Det sistnämnda är ofta en anledning många tycker att Rolexklockor är värda att köpa, trots de höga prislapparna.

Vilken är Rolex billigaste klocka?

Rolex billigaste klocka sett till listpris är Rolex Datejust Oyster Perpetual med ett listpris på cirka 57 000kr. 

Begagnade Rolex-klockor kan dock vara så billiga som 30 000kr för en vintage Datejust.

Vilken är Rolex dyraste klocka?

Rolex dyraste modell sett till listpris är de tillverkade med diamanter och andra ädelmetaller. Dessa har ett listpris på flera hundra tusen kronor.

På andrahands-marknaden är det hype som gäller, och de mest eftertraktade modellerna just nu är de som är de absolut dyraste. Detta är bland annat "Paul Newman" Daytonan som kostar omkring 1 miljon kronor. Denna finns faktiskt i några exemplar här i Sverige, en ägs till exempel av kändisen Steffo Törnquist.

Hur mycket kostar det att äga en Rolex klocka?

Att äga en Rolex klocka kostar ungefär en tusenlapp om året eftersom att man måste serva den regelbundet. Service av en Rolex-klocka kostar minst 5000 kr, och man behöver serva den ungefär en gång var femte år. Då blir kostnaden att äga en Rolex cirka 1000 kr per år.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.