Sportklockor: definition, funktionalitet, popularitet och historia

Sportklockor

Sportklockor har blivit mer och mer populära med åren och dess popularitet verkar aldrig stagnera. De kännetecknes av sin robusta byggkvalitet, vattenresistens och sportiga utseende. Vi ska idag gå igenom sportklockans definition, funktionalitet, popularitet och historia.

Vad är en sportklocka?

En sportklocka är designad för att användas av idrottare och aktiva människor under träning och fysisk aktivitet. Sportklockor kombinerar därför hållbarhet med funktionalitet för att klara av dagligt slitage som associeras med aktivitet. 

Räknas smartklockor också som sportklockor?

Ja och nej, smartklockor kan räknas som sportklockor, men inte den andra vägen runt. Smartklockor har "smarta", digitala funktioner, likt en smartphone. Det är inte många sportklockor som har dessa funktioner.

Vad kännetecknar en sportklocka?

Det finns några saker som kännetecknar en sportklocka, här är en lista på de:

  • Hållbarhet: Sportklockor är extremt hållbara och är byggda för att tåla stötar, slitage, repor, damm och vatten. För att vara hållbara används framför allt rostfritt stål eftersom att det är en av de mest slitstarka materialen.
  • Komfort: En sportklocka är mycket komfortabel och är byggd för att inte kännas runt handleden. Detta är ytterligare en anledning till att man använder just rostfritt stål istället för annars slistarkare material som titan. Det är mer lättviktigt med stål!
  • Läsbarhet: De har en tydlig och lättläst urtavla som går att läsa av även när det är mörkt. Ofta har de tydliga, tjocka visare och stora siffror.
  • Simpla: Designen på sportklockor är ofta hyfsat simpel. Här hittas inte komplikationer som månfas eller kalendrar. Urtavlan är mycket simpel, likaså boetten som ofta inte ens har GMT-funktionalitet.

Är alla sportklockor vattentäta?

Nästan alla sportklockor är vattentäta, åtminstone de lite dyrare (över 1000kr). Däremot skiljer sig vattenresistensen åt enormt mellan olika sportklockor, vissa klarar bara 5-bar (~50 m vattendjup), medan andra klarar 50-bar (~500m vattendjup, dessa kännetecknas ibland som dykarklockor).

Vi tycker att just 5 bar är ett kännetecken av lågkvalitativ klocka. Dessa testas ofta inte ordentligt av tillverkaren och eftersom tätningarna ofta lossnar på klockor kan man ofta inte lita på att den är vattentät efter bara några få år.

Varför har många sportklockor quartz-urverk?

Många sportklockor har quartz-urverk för att dessa tål kvicka rörelser och stötar bättre än mekaniska urverk.

Visst, många dyra sportklockor har automatiska urverk, men detta är egentligen inte optimalt för fysisk aktivitet. Idag har lyxiga sportklockor blivit mer av en vardagsklocka, och eftersom klockentusiaster älskar automatiska klockor tillverkas dessa ofta med automatiska urverk. Exempel på denna urverk är till exempel hur Omega's Seamaster-serie gått från majoritet quartz till numera automatiska.

Vad använder man en sportklocka till?

En sportklocka används huvudsakligen för att mäta tiden, precis som vilken annan klocka som helst. Många använder de eftersom att de är mer tåliga, men i ärlighetens namn kan deras nuvarande popularitet tillskrivas att de är så otroligt snygga!

Vilka komplikationer brukar finnas på sportklockor?

På traditionella sportklockor brukar ha följande komplikationer:

  • Roterande boett: Ofta kan man vrida på boetten för att på så sätt kunna använda boetten som tidtagarur (ofta använt när man dyker). Man vrider helt enkelt ringen till den tid som minut- eller timvisaren pekar på, och sedan ser man hur länge man varit under vattnet.
  • Tachymeter: En skalindelning på bezeln som används för att beräkna hastighet baserat på tid eller för att mäta distansen baserat på hastigheten. Dessa hittas ofta på sportklockor med kronografer
  • Kronograf: En mycket vanlig funktion som fungerar som ett tidtagarur för diverse sportevenemang. 

Varför är sportklockor så populära?

Sportklockor från Omega, Rolex och liknande märken är populära på grund av dess kombination av hållbarhet, funktionalitet och lyxstatus. De erbjuder inte bara tålighet och prevision, utan är också en symbol för prestige och en aktiv livsstål. 

Många köper traditionella lyxklockor i sportutformning enbart baserat på den status de har, och det är nog det som är den främsta anledningen till att de blivit så populära. Nyare märken som Richard Mille tar marknadsandelar från äldre märken som Briguet och Ulysse Nardin för att de ser sportigare ut helt enkelt. Det är det som är hett just nu!

Varför ses Rolex sportklockor som de bästa?

Rolex sportklockor betraktas av många som den "perfekta klockan". Detta är på grund av dess otroligt bra kvalitetskontroller, hållbarhet och historia. En Rolex klarar det allra mesta utan att ta stryk och är vad man brukar kalla för "generational watch" - alltså en klocka som kan överleva flera generationer.

Vi på Klockarmband.nu kan tycka att Rolex får lite väl mycket hype, det finns otroligt många märken som ligger i samma standard, om inte till och med högre. Men Rolex fantastiska historia, och framför allt, fantastiska marknadsföring genom åren har gjort att märket ses som den heliga gralen enligt stora delar av marknaden.

Vad är historien bakom sportklockan?

Historien bakom sportklockan går tillbaka till början av 1900-talet när klocktillverkare började fokusera på klockor designade för specifika sporter som racing och flygsport. Omega och Rolex var bland de första att erbjuda robusta klockor som klarade av de hårda krav som kom från fysisk aktivitet och sport. 

Under 60-talet blev dykning populärt, vilket populariserade dykarklockan och födde en ny era för sportklockorna. Nu var det annan funktionalitet som stod i centrum och det var även här sportklockan blev en del av den "vanliga" klockmarknaden.

Vem uppfann sportklockan?

Det är svårt att säga vem som faktiskt uppfann sportklockan, det är en gradvis förändring som många märken och urmakare bidrog till. 

Vilken tillverkare populariserade sportklockor?

Omega var den tillverkare som populariserade sportklockor till det de idag har blivit. Visst kan andra märken som Rolex, Audemars Piguet och Panerai också tillskrivas en viss del i det hela, men det var faktiskt Omega som började.

Omega var en av de första att rikta in sig på sportklockor, med deras tidiga engagemang i Olympiska spelen. År 1932 blev Omega den officiella tidmätaren för alla Olympiska spel, här var det endast EN urmakare som stod för att tillverka 30 kronografer och resten är historia. Omega är än idag den officiella tidmätaren till de allra flesta Olympiska spelen. De sponsrar idag många atleter för att behålla sin stämpel som ett varumärke som tillverkar sportklockor, bland annat den Svenska stavhopparen Armand Duplantis!

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.