GMT Klocka: definition, funktionalitet, tillverkare och historia

GMT-klocka

GMT klockor är en typ av klocka som tillåter användaren att se två tidszoner samtidigt. De används därför när man reser eftersom att det underlättar att hålla koll på de olika tidszonerna man befinner sig i.

GMT klockor har verkligen växt i popularitet med åren och nu finns de hos i princip alla tillverkares sortiment. Allt från Seiko till Rolex tillverkar GMT's och i den här artikeln ska vi gå igenom GMT-klockans definition, funktionalitet, tillverkare och historia.

Vad är en GMT klocka?

En GMT klocka är en typ av armbandsur som visar två olika tidszoner samtidigt. Detta gör det möjligt för användaren att se både lokal tid och en annan referenstid. De används därför ofta när man reser för att hålla koll på både tidszonen man befinner sig i och den man åker in i.

Vad kommer termen "GMT" från?

Termen "GMT" kommer från "Greenwich Mean Time" vilket är den ursprungliga tidsreferensen för hela världen, baserad på nollmedianen i Greenwich, London (som anses vara mittpunkten av jordklotet).

Varför betraktas GMT klockor som "reseklockor"?

GMT klockor betraktas som "reseklockor" eftersom de visar två olika tidszoner samtidigt, vilket är en särskilt användbar funktion för användare som ofta reser mellan olika tidszoner.

Vad använder man GMT-klockor till?

GMT-klockor används för att hålla koll på två olika tidszoner samtidigt. De används främst därför av folk som gör internationella affärer och reser i jobbet, piloter och personer som ofta reser långt.

Hur använder man en GMT klocka?

Man använder en GMT klocka genom att ställa in den extra timvisaren (ofta kallad GMT-visare), för att peka på den andra tidszonen, medan huvudvisarna på tavlan visar den lokala tiden. Den extra visaren roterar precis som vanligt och man kan då se både den lokala tidszonen och den andra man ställt in.

Vad använder man boetten till på en GMT-klocka?

Boetten på GMT klockor används för att sätta en andra eller tredje tidszon. Lik GMT-visaren som roterar kan även boetten visa 24 timmar och är ofta i två färger för att symbolisera natt och dag. Till skillnad från dykarklockors boett kan GMT-klockors boett ofta vridas åt båda hållen.

Hur ser GMT-klockor ut?

GMT-klockor kännetecknas av sin ofta två-tonade boett. Detta är för att symbolisera natt och dag eftersom boetten syftar till att visa 24 timmar, inte bara 12 som tavlan gör.

Vilka tillverkare gör GMT klockor?

Nästan alla klocktillverkare gör GMT klockor nu för tiden. Det finns både billiga och lyxiga GMT-modeller från alla möjliga tillverkare världen över.

Vad finns det för billiga GMT-klockor?

Några populära billiga GMT-klockor är:

 • Seiko Prospex GMT
 • Citizen Eco-Drive Promaster GMT
 • Orient Polaris GMT
 • Glycine Arman Base 22

Ovanstående lista över GMT-klockor är alla i den "prisvärda" prisklassen. Alltså får man otroligt mycket klocka för pengarna och alla märken har bra byggkvalitet. 

Vilka tillverkare gör exklusiva GMT klockor?

Det finns mängder av tillverkare som gör exklusiva GMT klockor. Nedan är en lista på de mest populära tillverkarna av lyxiga klockor av GMT varianten.

 • IWC
 • Vacheron Constantin
 • Ulysse Nardin
 • Jager-LeCoultre
 • Panerai
 • Audemars Piguet
 • Omega
 • Patek Philippe
 • Rolex

Som du ser är listan lång över tillverkare av exklusiva klockor i GMT-utförande. Ofta gör man om en klassiker till en GMT-variant, till exempel Rolex GMT-Master II som liknar Submarinern till utseendet men istället har GMT funktionaliteten.

Här är en lista på populära lyxiga GMT-klockor:

 • Rolex GMT-Master II. Kanske den mest populära GMT klockan någonsin, känd för sina färger som Batman, Batgirl, Pepsi, Rootbeer och det senaste tillskottet i svart/grått.
 • Patek Philippe Nautilus Travel Time. Kombinerar kronograf och GMT i en och samma klocka. 
 • Omega Seamaster Planet Ocean GMT. En dykarklocka kombinerat med GMT funktionalitet för den som ofta hänger på stranden.
 • Audemars Piguet Royal Oak Offshore. En robust design med den klassiska AP-designen som även den kombinerat kronograf-funktionerna med GMT:n.

Vilka olika typer av GMT-klockor finns det?

Det finns många olika typer av GMT-klockor, ofta kombinerat med någon annan komplikation såsom kronograf. Det finns även GMT klockor som visar 2, 3 eller som Vacheron Constantin's "Overseas World Time" alla tidszoner i världen (37 stycken)!

Är alla GMT-klockor automatiska?

Nej, alla GMT-klockor är inte automatiska. Det finns både modeller med kvartsurverk och automatiska, helt beroende på tillverkare och modell. Däremot kan man förvänta sig ett automatiskt urverk om klockan kostar över 10 000kr. Det är även mycket sällsynt med manuella klockor i GMT-utförande.

Vad är historian bakom GMT klockor?

Historian bakom GMT-klockor börjar med att piloter och resenärer ville hålla koll på flera tidszoner samtidigt. Detta populariserades på 1950-talet av Rolex med deras första GMT-master modell.

Det var det amerikanska flygbolaget Pan Am som under 50-talet engagerade Rolex i frågan och uppmärksammande att det fanns en öppning på marknaden. Det blev direkt en succé och så snart Rolex släppte sin GMT-master blev det en bra kassako för varumärket. Det betydde dock inte att den var felfri. Boetten var tillverkad av bakelit (en typ av plast) som sprack, hade dålig vattentålighet och enligt dagens standard faktiskt var ett riktigt dåligt material.

Det första non-stop flyget från New York till Moskva gjordes av en pilot som bar en Rolex GMT-master! Därefter släpptes mängder av iterationer för att förbättra hållbarheten och den konstant stigande prislappen var inte vad Pan Am förväntade sig. Istället blev det en lyxklocka som Rolex år 1982 sluta tillverka och istället gick över till dagens GMT-Master 2.

Vem uppfann GMT-klockan?

GMT-klockan uppfanns och populariserades av Rolex på 1950-talet med deras modell GMT-Master som utvecklades i samarbete med det amerikanska flygbolaget Pan American Airways. Den var till en början utformad som en tool watch för piloter, men dagens GMT-Master II snarare är en stilikon för den extravaganta affärsresande.

Varför har Rolex GMT-modeller blivit de ikoniska GMT klockorna?

Rolex GMT-modeller har blivit de ikoniska GMT klockorna för att de var först till marknaden. Det var Rolex som uppfann GMT-klockan och har sedan lanseringen på 1950-talet skapat mängder av versioner utformade efter originalet för att behålla dess relevans på marknaden.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.