Keramisk klocka: kvalitet, för-, nackdelar, tillverkare och historia

Keramisk klocka

Keramiska klockor har växt i popularitet med åren och vi på Klockarmband.nu ser ljust på framtiden. Klockar tillverkade av keramik är reptåliga och slitstarka, trots att de inte tål hårda fall. I den här artikeln går vi igenom keramiska klockors kvalitet, för-, nackdelar, tillverkare, och historia.

Är keramiska klockor bra?

Ja, keramiska klockor är bra, främst för att de är extremt reptåliga. En keramisk klocka tenderar att se splitterny ut längre än en klocka tillverkad av andra material såsom rostfritt stål och ädelmaterial. 

Vad är fördelarna med keramiska klockor?

Det finns mängder av fördelar med klockor tillverkade av keramik, dessa inkluderar lättvikt, unikt, bekvämt, och hållbarhet.

 • Lättvikt. Keramik är ett lättare material än ädelmetaller och väger ungefär lika mycket som aluminium. Det gör keramiska klockor extremt sköna att använda, men också att man nästan glömmer bort de. Det gör att man lättare stöter till de i kanter!
 • Unikt. Eftersom klockor i keramik fortfarande är ett hyfsat nytt påhitt blir man väldigt unik när man bär en. Det är inte många modeller som görs i keramik! Vi gillar helsvarta och helvita klockor av keramik, det är något alldeles speciellt med det.
 • Bekvämt. Keramik ligger skönare mot huden och känns mer naturligt än motsvarande klocka i rostfritt stål. Användare som är känsliga mot metaller mot huden föredrar förstås även keramiska klockor.
 • Hållbarhet. Keramik är välkänt för sin hållbarhet, vilket är varför vi använder det på så många ställen i huset numera. Trots att keramik kan spricka (vilket till exempel rostfritt stål och guld inte kan), är det mer ihärdigt mot färgförändringar och repor.

Vad är nackdelarna med keramiska klockor?

Det finns nackdelar med keramiska klockor, dessa inkluderar icke-åldrande, sprickor, svår tillverkning och pris.

 • Icke-åldrande. Till skillnad från till exempel ädelmetaller så åldras inte keramik och förändrar utseende med tiden. 
 • Sprickor. Att tappa klockan av keramik är en läxa man bara lär sig en gång. Ett hårt fall eller ordentlig stöt mot en kant lämnar sprickor i keramiken. Detta är otroligt dyrt att laga eftersom att man ofta behöver byta ut hela delarna.
 • Svår tillverkning. Det är svårt att tillverka klockor av keramik eftersom att de pyttesmå delarna på klockan alla måste gjutas och poleras. Processen bakom keramik-tillverkning är dessutom komplicerad och tar lång tid. 
 • Pris. Eftersom att keramiska klockor är svåra att tillverka blir priset ofta väldigt högt. Titta bara på de senaste keramiska klockorna från IWC (Top Gun piloterna), med ett listpris på 142 000 kr. Motsvarande utan keramik kostar 94 000 kr.

Det vi också tycker är en nackdel med keramiska klockor är att de ofta kommer på tråkiga klockarmband. Man tenderar att använda ett plastigt band istället för att göra någon form av länk i keramik som matchar klockan. Visst, vi förstår varför (det tenderar att spricka), men kanske är det något vi ser i framtiden?

Hur hållbara är keramiska klockor?

Keramiska klockor är mer hållbara än andra material när det kommer till hur mycket användningen faktiskt syns. De klarar däremot inte av stötar på samma sätt som rostfritt stål och istället för en så kallad "ding" kan hela klockan spricka.

Är även urtavlan på keramiska klockor tillverkad av keramik?

Oftast är inte urtavlan på keramiska klockor tillverkad av keramik. Det är snarare endast utsidan av klockan som görs i keramik (ofta även tryckknappar och krona).

Vilka varumärken tillverkar keramiska klockor?

I princip alla tillverkare av lyxklockor gör modeller tillverkade av keramik. Nedan är en lista på de populäraste tillverkarna av keramiska klockor.

 • Tudor
 • IWC
 • Certina
 • Longines
 • Bell & Ross
 • Omega
 • Zenith
 • Panerai

Varför har det blivit populärt med keramiska klockor?

Keramiska klockor är en fräsch fläkt i den annars ganska linjära värden av klockor, vilket är varför det blivit så populärt. Eftersom att keramik i olika färger inte förstörs på samma sätt som färgat stål (man målar en färg ovanpå stålet) gör det att dessa klockor kommer i mängder av vibranta färger, helsvart och helvit. Det är något helt annat än det som skapats tidigare!

Finns det billiga keramiska klockor?

Ja, men förutom Swatch C-serie, Orient och Timex finns det inte riktigt några riktigt billiga keramiska klockor. Det finns dock alternativ som Certina's DS Action Diver i den lägsta änden av vad som räknas som exklusiva klockor (cirka 10 000kr).

Vilka keramiska klockor är prisvärda?

Vi tycker Certina's DS Action Diver Powermatic 80 är den mest prisvärda keramiska klockan just nu. Den erbjuder en riktigt snygg helsvart design med vita visare och det klassiska powermatic 80 urverket som gjort Certina så populärt.

Vad är historian bakom keramiska klockor?

Det tog många år innan keramik började användas som material på klockor. Det var först under mitten av 1980-talet som det började bli attraktivt, men introducerades först på Rado's "DiaStar" år 1962. 

Vilket märke tillverkade den första keramiska klockan?

Varumärket "Rado" var det första märket som tillverkade en keramisk klocka år 1962. Modellen hetter "DiaStar" och var gjord av volframkarbid, vilket inte innehåller samma saker som keramiska klockor idag gör. 

Är keramiska klockor bara en trend?

Vi på Klockarmband.nu tror inte keramiska klockor bara är en trend. Visserligen är det hett just nu, med bland annat Tudor's Fastrider Black Shield och Blancpain's senaste keramiska Fifty Fathoms. Vi tror att keramik kommer vara det material som används för alla klockor som inte görs av stål eller ädelmetaller. Man kommer sluta med den här PVD-coatingen som så många hatar.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.