Militärklockor: definition, funktionalitet, tillverkare och historia

Militärklocka

Militärklockor har idag blivit en vardaglig typ av klocka som ofta används av friluftsmänniskor och extremsportare. De kännetecknas genom sin extrema tålighet, enkla läsbarhet och simpla design. I den här artikeln djupdyker vi i militärklockans definition, funktionalitet, tillverkare och historia.

Vad är en militärklocka?

En militärklocka är en robust och pålitlig typ av klocka som är utformad för att tåla tuffa förhållanden. Ursprungligen utvecklades militärklockan för att användas av soldater i fält, och var därför vatten- och stöttåliga. Militärklockor har ofta simpla designer med luminiscens för läsbarhet i mörkret och kompasser för att användas som en "verktygsklocka".

Vad kommer begreppet "militärklocka" från?

Begreppet "militärklocka" kommer från när soldater först började använda klockor på sina handleder. På så sätt kunde man bättre synkronisera attacker och koordinera sig. Det var under första världskriget som militärklockan blev populär.

Vad kännetecknar en militärklocka?

En militärklocka kännetecknes av sin simpla design, robusta design och funktionalitet. De är vanligtvis tillverkade av tåliga material som titan eller rostfritt stål och har en mycket kraft konstruktion för att tåla damm, vatten och stötar. Visare och siffror som lyser i mörkret för att man garanterat ska kunna se tiden är också ett kännetecken hos militärklockor. 

Det finns en del mer avancerade militärklockor som kom efter första världskriget såsom Casio's F91W eller Breitling och Sinn's pilotklockor. Dessa har allt från kronograf-funktioner till höjdmätare och GPS:er.

Vad använder man militärklockor till?

Militärklockor används inte längre bara av soldater, utan har också blivit en stilikon och är bland annat populära hos friluftsentusiaster. Civila uppskattar också den robusta konstruktionen, samt enkla läsbarheten och funktionalitet som hittas hos militära klockor. 

Militärklockor används till precis allt och är tillräckligt tåliga för att klara precis alla förhållanden. De är trots allt tillverkade för att hålla på slagfältet, så varför skulle de inte klara av klättring eller fridykning i havet?

Vi tycker militärklockor används bäst för den aktiva livsstilen. Folk som tränar mycket, är ute i naturen eller helt enkelt bara vill ha en vardaglig "beater" är lämpliga användare av militära klockor. 

Hur använder man en militärklocka?

Att använda en militärklocka skiljer sig beroende på vilka komplikationer som hittas på klockan. Förutom det grundläggande; att se tiden, kan även andra funktioner hittas såsom kronograf, väckarklocka och timers. Mer avancerade modeller kan till och med ha saker som kompass och GPS inbyggt. 

Hur väljer man rätt militärklocka?

När man väljer en militärklocka finns det många funktioner att titta på, nedan är en lista på de viktigaste kriterierna att titta på när man ska välja rätt militärklocka.

  • Funktioner: Se till att klockan har alla de funktioner du önskar få ut av din militärklocka. Här kan du till exempel titta efter saker som GPS, tachymeter, vattentålighet, eller kompass.
  • Läsbarhet: Förr i tiden var militärklockor alltid lätta att läsa av, men allt eftersom de blivit mer vardagliga har man tummat på läsbarheten. Se till att den är otroligt lätt att läsa av med stora siffror, bra lume och klara visare.
  • Urverk: Det finns en anledning till att nästan alla militärklockor är så kallade quartz klockor; dessa urverk tål mer stötar. Om du ska använda klockan för extrema förhållanden rekommenderar även vi ett kvartsurverk.
  • Komfort: En stor del av militärklockan är att den är smidig och komfortabel runt vristen. Se till att den sitter helt perfekt, och kanske på ett bekvämt klockarmband för att göra den ännu bekvämare.

Vilka är de populäraste tillverkarna av militärklockor?

Det finns mängder av tillverkare som gör militärklockor men några av de mest populära är:

  • Casio: Känd för sin G-shock-serie som många betraktar som oförstörbara. Titta bara på Teddy Baldassarre som släpper en G-shock klocka från en helikopter! De är definitionen av tålig militärklocka.
  • Luminox: Berömda för sin otroliga lume, många av deras modeller används av militärstyrkor ute i världen. Bland annat U.S. Navy Seal's som har sin egen modell och U.S Air Force.
  • Hamilton: Har en lång historia av att tillverka militärklockor och användes mycket under andra världskriget. Idag används även Hamilton av bland annat den Amerikanska armén.

Det finns förstås många fler populära varumärken som tillverkar militärklockor såsom Breitling (som idag ses mer som en lyxklocka), Suunto och CWC.

Vad är historian bakom militärklockan?

Historian bakom militärklockan sträcker sig tillbaka till det första världskriget. Det var först då klockor som bars på armen blev lättillgängliga och var precisa i sin tidmätning. Då börjades de bland annat användas för att koordinera offensiver och trupprörelser. 

Tidiga modeller av militärklockan var ofta fickur so man byggt om med löstagbara remmar för att göra de lämpliga för att sätta på armen. Den brittiska armén gav sina soldater de första faktiska armbandsuren år 1914.

Det var Panerai som sedan revolutionerade militärklockan ytterligare, och la grunden för vad som idag är en självklarhet, lumen! I sina Radiomir-klockor använde Panerai nu luminiscence vilket gjorde klockans visare och siffror självlysande i mörkret. Dessa klockor var faktiskt radioaktiva, men det upptäcktes först många år efter.

Under andra världskriget hade man kommit lite längre i klocktillverkningen och hade till och med uppfunnit kronografen. Under andra världskriget smugglade Willy Breitling personligen klockor till ockuperade delar av Schweiz, en riktigt kul historia du kan läsa mer om här!

Vilka klockor har Sverige använt i det militära?

Under åren har Sverige använt mängder av olika klockor i det militära, nedan är en lista på några av de:

  • Lemania: Kanske den militärklocka som finns i allra flest exemplar. Många kännetecknar vintage Lemania klockor med just Svensk militär. Det finns till och med en modell "Viggen" som är döpt efter det svenska planet och specialbeställdes till piloter under 1970-talet.
  • Seiko: Den svenska militären har använt Seiko Turtle Divers i Kustartilleriet men dessa är mycket sällsynta i och med att de gjordes i sådan liten upplaga. Hos Bukowskis såldes en Tre Kronor Seiko för 28 000kr.
  • Sjöö Sandström: 2011 meddelande försvarsmakten att de skulle börja använda "UTC Sky Diver" i flygvapnet, tillverkad av det svenska klockmärket Sjöö Sandström. Herregud vilken ära!

Varför används ofta natoband på militärklockor?

Natoband används ofta på militärklockor för att de har en dubbelfastsättning som gör att bandet inte kan ramla av klockan. Under tuffa förhållanden och framför allt när militärklockor först började användas så tappades ofta klockbandet i fält. Detta upphörde när man istället började använda natoband.

Lämna en kommentar

Din email adress kommer inte publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska

Notera, kommentarer måste granskas innan de publiceras.

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.