Klockarmband ordlista

En ordlista för klockarmband är en bra resurs för att navigera i den enorma diversifiering av termer, ord och koncept som är svåra att förstå. Den definierar och förklarar olika klockarmbandstyper och terminologi, för att tillåta folk gör mer informerade val när det kommer till klockarmband.

Ett klockarmband är det band man sätter på klockan som sitter runt vristen och håller armbandsuret på plats. Ordlistan inkluderar definitioner för koncept som storlekar, material, tillverkare och typer.

Material på klockarmband

Det finns olika typer av klockarmband, sett till material. Nedan är en lista på de alla material på klockarmband.

Gummi klockarmband

Gummi klockarmband är en typ av klockband som är tillverkat av gummi. Dessa band är inriktade mot den aktiva livsstilen och är mycket vattentåliga. De kan stå emot svett, fukt, vatten och extrema förhållanden utan att tappa formen.

Klockarmband metall

Metall klockarmband är tillverkade av högkvalitativa material såsom rostfritt stål och titan. Dessa material erbjuder bra hållbarhet, står emot repor och håller sin glans en lång tid. 

Mesh klockarmband

Mesh klockarmband är tillverkade av metall som vävts genom en komplex tillverkningsprocess som gör de robusta och flexibla. Denna meshdesign gör att ett klockarmband av hårt stål ändå kan ligga flexibelt mot handleden.

Oyster

Oysterband är en av Rolex äldsta klockarmband om man bortser från läderbandet. Det kännetecknes av en tre-delad design i metall med en större länkbit i mitten, med två mindre ut mot kanterna.

Jubilee

Ett jubilee klockarmband är en typ av klockband som uppfanns av Rolex, år 1945. Det kännetecknes av sin femdelade design, där alla delar är lika stora och de skapar en slags vävd struktur - fast med metall.

Flätat

Flätade klockarmband är vävda klockarmband ofta tillverkade nylon. Oftast syftar man på flätat klockband när man pratar om band vävda i kors, inte horisontellt eller vertikalt.

Nylon

Nylon klockarmband är klockband tillverkade av det lättviktiga och vävda material nylonfiber. Många klockentusiaster gillar det på grund av dess hållbarhet och för att det passar en aktiv livsstil.

Mocka

Mocka klockarmband är en typ av läderklockarmband som har en fin läderfinish på ena sidan, och är mocka-liknande (lite sträv) på andra sidan.

Läder

Läder klockarmband är en av de mest populära klockbanden på marknaden på grund av sin komfort, hållbarhet, stil och att de kommer i en bred mängd olika utföranden.

Klockarmband krokodilskinn

Klockarmband av krokodilskinn är en typ av klockband tillverkat av äkta krokodil. Dessa band är kända för sin slitstyrka, icke-repbara yta, såväl som sin exotiska och unika look.

Strutsklockarmband

Strutsklockarmband är väldigt unika. De ger en touch elegans, och ligger smidigt mot handleden. Klockarmband av strutsskinn kännetecknas av de små prickarna som perforerar bandet.

Sailcloth/Segel

Sailcloth eller segel klockarmband är tillverkade av vävda mönster som liknar de som hittas på riktiga segel. Materialet som används på segel är kända för att vara mycket tåligt och motståndskraftigt mot saltvatten.

Canvas

Canvas klockarmband är kända för sin bra kvalitet och breda användningsområden. Klockarmband av canvas ger en klassisk och militärisk look som är mycket populär bland klockentusiaster.

Veganskt

Veganska klockarmband är tillverkade av olika typer av material, såsom växtfibrer, men den vanligaste och mest slitstarka veganska klockarmbandet är tillverkat av gummi.

Kolfiber

Ett kolfiber-klockarmband är en typ av klockband som är tillverkat av kolfiber. Detta lättviktiga material är slitstarkt och lättviktigt, samt används i många industrier.

Typer av klockarmband

Det finns massor av olika typer av klockarmband, var och en med sitt eget namn. Nedan är en lista på alla typer av klockarmband.

Zulu klockarmband

Zuluband har rundare och tjockare ståldetaljer. Vissa Zulu klockarmband inkluderar ytterligare material på undersidan (Zuluband med 5 ringar), medan andra inte gör det (Zuluband med 3 ringar). 

Racing klockarmband

Racing eller rally klockarmband som de också kallas, är perforerade för att öka ventilationen för användarens handled. Racing klockarmband har därför hål längs bandet.

Quick release klockarmband

Quick release klockarmband gör att man kan byta klockbandet på några sekunder. Dra i den lilla spaken med fingerspetsen för att dra ut fjäderstiftet från skänklarna (lugs) och på stoppa på samma sätt in det i skänklarna igen. Ett enkelt och snabbt sätt att byta klockarmband.

Perlonband

Ett perlonband är ett klockarmband tillverkad av syntetiskt fibernylon. Perlon klockarmband är en vävning av nylon, vilket ger det bra andningsförmåga och skön passform.

Natoband / Nato klockarmband

Natoband är typiskt sett tillverkade av nylon, ibland läder, och uppfanns av den Brittiska armén år 1973 som en lättviktig, vattentät, slitstark, och väldigt simpelt klockarmband som var kostnadseffektivt och lätt att ersätta.

Handgjorda klockarmband

Handgjorda klockarmband är precis det - tillverkade för hand.

Klockarmband med viklås

Klockarmband med viklås (även kallat "butterfly clasp") är band som inte har ett vanligt spänne. Istället är det ett viklås som spänns upp och man trär ut handleden ur klockan. Dessa hittas oftast på mer premium-klockarmband och är ofta dyrare.

Tillverkare av klockarmband

Det finns massor av olika tillverkare som gör klockarmband. Nedan är en lista på alla svenska tillverkare.

  • Clas Ohlson
  • Teknikmagasinet
  • Rusta
  • Alwin
  • Suunto
  • Kjell och Company
  • Ur & Penn