Varför har man klockan på vänster arm?

Varför har man klockan på vänster arm

Vi har alla hört talas om det: att ha klockan på vänster arm. Men varför är det så? I dagens artikel ska vi utforska denna frågeställning och se vad som ligger bakom det förflutna och nuvarande trenden. 

Varför har man klockan på vänster arm?

Populariteten att bära sin klocka på vänsterarmen har starka historiska rötter. Det finns dock flera faktorer som har bidragit till denna tradition.

Den främsta anledningen till att man bär sina klockor på vänsterarmen är eftersom de flesta är högerhänta. Då tenderar man att använda sin högra hand mer för dagliga aktiviteter. Att ha klockan på vänsterarmen gör det därför enklare och mer  bekvämt att använda den dominerande handen.

Utöver detta finns det också en historisk influens från militären. Under första världskriget bar soldater armbandsur i strid eftersom det var praktiskt att ha tiden nära till hands. Klockorna placerades oftast på vänster handled för att inte störa vapen på högerskyttars högra sida. Då kunde man dessutom se tiden samtidigt som man höll i vapnet med båda händerna.

Det är fascinerande hur en enkel fråga om varför vi bär våra klockor på vänsterarmen kan ha sådana historiska och praktiska rötter. Även idag väljer de flesta människor intuitivt att hålla fast vid traditionen, även om det inte finns något formellt krav på vilken handled man ska bära sin klocka på.

Andra anledningar inkluderar bland annat att skydda klockan, eftersom man inte tenderar att repa eller slå till sin icke-dominerande hand lika mycket som den dominerande.

Varför har vänsterhänta klockan på höger arm?

Man har ofta klockan på den icke-dominerande armen. Alltså har vänsterhänta istället klockan på höger arm, för att det är deras icke-dominerande. 

Det är också intressant att notera att det inte finns några strikta regler för vilken arm man ska bära sin klocka på, och det är mycket individuellt. Vissa vänsterhänta väljer att bära sina klockor på vänster arm, helt enkelt för personlig bekvämlighet eller estetiska skäl.

Sammanfattningsvis kan vi se att valet av arm att bära en klocka på inte nödvändigtvis har direkt koppling till ens dominerande höger- eller vänsterhand. Beroende på individens preferenser ser man att alla väljer olika när det kommer till vilken arm de har klockan på.

Det viktigaste är inte vilken arm den sitter på, utan snarare att den sitter bekvämt.

Undantag från "regeln" av att ha klockan på vänster arm

Det är viktigt att notera undantagen från normen, som beskriver att man bär klockan på vänster arm. Ett av dessa undantag är att bära klockan på höger arm för att det är bekvämare. Vissa tycker att det är bekvämt att alltid ha tiden till hands, även när man jobbar med sin dominanta hand.

En annan anledning är som vi beskrev ovan - att man är vänsterhänt! Då är ju högerarmen den icke-dominanta och blir således det självklara valet.

En del tycker också att det helt enkelt ser bättre ut. Kanske vill man ha armbanden på vänster arm, då måste klockan sitta på höger. 

Man får helt enkelt experimentera själv och hitta det som passar en själv! Det finns ingen faktiskt regel på att man måste ha klockan på vänster, men det är väldigt inbitet i historian. Det är en så kallad gentlemen's rule, ungefär som att man ska knäppa upp kavajen när man sätter sig ned, och knäppa den när man ställer sig upp.

Vi på Klockarmband.nu tycker bara det är kul när man kliver utanför regelboken när det kommer till klockor. Det finns alldeles för många floskler och normer när det kommer till klockor, och vi tycker om när folk går utanför de. Släng på gummi klockarmbandet på dressuret, eller ett läder-klockarmband på den där snygga dykaren. Vi supportar det!

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.