Så rengör du en klocka (Steg-för-steg)

Hur rengör man en klocka

Du har säkert funderat över hur man rengör en klocka utan att skada den. Det finns många sätt att göra det på, men man ska faktiskt vara extra försiktig när det kommer till klockor, framför allt om du har lyxklockor.

Hur rengör man en klocka? (Steg-för-steg)

  1. Förbered din arbetsyta: Se till att du har en ren, mjuk trasa och en skål ljummet vatten. Lägg i några droppar mild tvål.

  2. Ta av bandet: Om det är möjligt, ta av länken eller bandet från klockan för att kunna komma åt på alla ställen. Tänk på att vissa band, som läder, inte ska tvättas med vatten.

  3. Rengör klockan: Doppa en mjuk tandborste i vatten- och tvålblandningen. Använd den till att varsamt borsta hela klockan. Kom ihåg att inte skrubba för hårt för att undvika repor.

  4. Rengör bandet: Om ditt band är vattentåligt, kan du också rengöra det med tandborsten och tvålblandningen. Om det är av läder, använd en läderspecifik rengörare.

  5. Skölj och torka: Skölj klockan försiktigt under rinnande ljummet vatten, och se till att alla tvålrester är borta. Torka därefter noggrant med en mjuk, torr trasa.

  6. Lufttorka: Låt klockan och bandet lufttorka helt innan du sätter på bandet igen.

Om du vill ha klockan skinande ren igen kan vi rekommendera att även polera klockan efter att du rengjort den. 

Hur rengör man en icke-vattentät eller knappt vattentät klocka?

Om du har en klocka med lite eller ingen vattenresistens alls, ofta definierat som 30 meter eller mindre, är det viktigt att vara extra försiktig när du tvättar den. Vi rekommenderar att du använder en mikrofiberduk som bara är lätt våt för att torka av klockan. Undvik att ha klockan helt under vatten eftersom det faktiskt kan komma in i klockan.

Om fläckar kvarstår kan du använda en torr mjuk tandborste och skrubba bort det. 

Hur rengör man klockbandet?

Nu när din klocka är ren borde klockbandet matcha den, eller hur? Precis som med klockan borde du också hålla bandets vattenresistens i åtanke. Här får du tänka på materialet, åldern, konstruktionen, och såklart vad tillverkaren själv säger om vattentätheten. 

Om du har ett mer hållbart material på klockarmbandet, som stål, titan eller gummi rekommenderar vi att du använder samma metod som för klockan (en mjuk tandborste, vatten och mild tvål). Med sådana material på bandet kan du till och med köra den under rinnande vatten samtidigt som du skrubbar med tandborsten.

För andra metaller såsom guld eller platina rekommenderar vi att du rengör det för hand. Kanske använda en extra mjuk borste, eftersom en för hårt borste kan lämna hairmarks på bandet. 

Om ditt klockband är tillverkad av något ännu mindre vattentåligt, som läder till exempel; använd en ännu mer skonsam rengöringsmetod. 

Det bästa är att börja med att ta hand om smutsen som är synlig på bandet. Det kan enkelt göras med en lätt våt mikrofiberduk eller disktrasa. Men för specifikt läderband är det också viktigt att de vårdas ordentligt ibland. Det gör du bäst genom att använda en läderolja.

Att tänka på innan du tvättar klockan

Det kanske verkar väldigt lätt att tvätta klockan baserat på det vi skrivit ovan (vilket det är). Men det finns fortfarande lite saker som är värda att tänka på innan du ger dig på rengöringsprocessen. Här är några av de saker vi tycker är allra viktigast när man rengör en klocka.

Som du kanske redan kunde gissa är definitivt vattentålighet det allra viktigaste att tänka på. Om din klocka inte är vattentålig, som till exempel en vintageklocka eller mer ömtålig kronograf (Exempelvis A Lange & Söhne Saxonia), så kommer du behöva använda en lite annorlunda metod för att rengöra den. Alla experter vi pratat med har nämnt detta som den allra viktigaste punkten, och vi kan inte göra annat än att hålla med. Till och med en väldigt liten mängd vatten och mild tvål kan förstöra hela urverket...

Dubbelkolla också att kronan är ordentligt nedskruvad. Det är ofta det som faktiskt gör att klockan blir helt vattentät, och utan att ha den nerskruvad kan det komma in vatten i urverket. Framför allt när man är där och borstar med tandborsten. Det är också viktigt att veta att övriga knappar (som de på en kronograf) är ordentligt tätade. Detta kan du ta reda på genom att trycktesta klockan.

Tänk också på klockans ålder och senaste service. Både dessa faktorer bidrar till klockans faktiska vattentäthet, eftersom gamla klockor som inte har varit på service på ett tag kommer ha tappat många meters vattentäthet - om inte till och med helt och hållet. Detta eftersom tätningar och ibland gummiringen som sitter i boetten torkar ut och tappar sin tätningsförmåga med tiden. Om bara en tätningsfunktion inte håller som den ska kommer det sluta med vatten i urverket. Det blir en riktigt dyr service...

Det sista att tänka på är materialen på klockan, klockarmbandet och glaset. Borsten du använder för din sportklocka i rostfritt stål kommer lätt skapa repor i guldklockan. Därför är det bäst att använda ultra-mjuka, specialanpassade borstar och mjuka mikrofiberdukar för dessa klockor istället. Du kan till och med använda händerna för dessa modeller, så länge de är helt rena såklart.

Om glaset är tillverkat i akryl eller hesalite - som är vanligt förekommande på vintageklockor - kommer de väldigt lätt repas. Därför behöver du använda specialutformade borstar för dessa. Vintage-glas som passar just din klocka är inte lätt att hitta på efterhandsmarknaden, och drar dessutom ner värdet på klockan. 

Det sista att tänka på är att tvätta klockan över mjukt underlag. Klockan kommer bli ordentligt blöt och det är ingen ovanlighet att tappa klockan. Därför är det bäst att använda en handduk som du vikt några gånger. Lägg den under och använd det som arbetsyta. Då kan du försäkra dig om att du varken förstör något när du eventuellt tappar klockan, och den kommer heller inte repas mot underlaget.

Därför ska du tvätta din klocka regelbundet

Att tvätta sin klocka och klockarmband regelbundet har egentligen två fördelar. Den mest uppenbara är såklart att du får bort smutsen från klockan i sig, vare sig det är lager av olja, smuts eller hår. Alla dessa saker förstör inte bara klockans vackra utséende, det kan också till slut hamna på insidan av urverket om den inte tvättas regelbundet. Visst, seriösa tvättar när du servar klockan är bra, men att faktiskt tvätta den på hemmaplan är också otroligt viktigt. Ingen har råd eller ork att gå och serva klockan en gång i månaden.

Header-bilden i den här artikeln är tagen av Pat Taylor

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.